Ny rekord i gydegravninger

DSC_0010.JPG Gørløse Å, som Kaj Larsen her besøger sammen med en skoleklasse, var tidligere næsten tørlagt om sommeren, men den har nu en stabil vandføring og kunne fremvise 14 gydegravninger denne vinter. Foto: Henning Pedersen.

Flere vandløb i Nordsjælland sætter nye rekorder i antallet af gydegravninger til stor glæde for de lokale vandplejefolk, der også kan glæde sig over klækkelige tilskud til nyt elfiskeudstyr.

Registreringen af gydebanker er nu næsten gennemført ved Havelse Å-systemet i Nordsjælland, og Kaj Larsen fra vandplejegruppen i Ølsted og Frederiksværk Sportsfiskerforening har med glæde kunnet konstatere, at der igen var tale om en ny rekord. I alt fandt han 216 gydegravninger i systemet, mod 171 året før.

– Det har da været et formidabelt år. En sommer med køligt vejr, regn og blæst og dertil en høj vandstand efterår og vinter har givet perfekte forhold for ørreden, siger Kaj Larsen.

Nye gydebanker bærer frugt
Vandplejegruppen har sammen med Hillerød Kommune i de sidste par år etableret nye gydebanker i Gørløse Å og Freerslevhegn-grøften. En indsats, der virkelig har båret frugt i år.

– Freerslevhegn-grøften lagde sten til 17 flotte gravninger, og Gørløse Å præsterede 14. Dette skal ses i forhold til, at vi ikke har registreret mere end 1-2 gravninger de forudgående mange år. Selvom Slåenbækken har været påvirket af byggeriet af nyt rensningsanlæg, præsterede den at levere 6 gravninger, fortæller Kaj Larsen.

Han fortæller desuden, at vandplejegruppen netop har fået et tilskud på 30.000 kr. fra Friluftsrådet. Sammen med et tidligere tilskud på 45.000 kr. fra Veluxfonden sikrer det finansieringen af udstyr til kommende opfiskning af moderfisk, samt til et skoleprojekt, som vandplejegruppen også er involveret i.