Tun-tag dukket op – du gætter ikke hvor

Tuna - photo Markus Lundgren.jpeg Foto: Markus Lundgren

En dansk-fanget tun fra det svensk-danske forskningsprojekt har mistet sin ene transmitter før tid. Transmitteren sender nu data til DTU Aqua, der kan afsløre tunens færden.

Fire tun mærket med to tags

 

De fire dansk-fangede tunfisk blev ekstraordinært mærket med to pop-up tags under testfiskeriet i september.

 

Den ene type tags, som er påsat alle 18 tun, skal bidrage med data til ICCAT-projektet* og skal efter planen falde af tunene og komme til overfladen efter 12 måneder.

 

Det anden tag, som er påsat de fire dansk-fangede tun af DTU Aqua, skal efter planen falde af efter 6 måneder.

 

* Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT). 

En af de 18 taggede tun fra testfiskeriet i september har nu mistet det ene af sine to pop-up tag. Tagget er dukket op midt i Biscayen ud for Frankrigs kyst. Og selvom det sker tidligere end planlagt, udtrykker Kim Aarestrup fra DTU Aqua stor begejstring over fundet.

– Det her er en fantastisk nyhed, der med al tydelighed viser, at de her transmittere virker – og at tunene har klaret mærkningen fint. Selvom det var meningen, at transmitteren først skulle løsne sig fra tunen om cirka tre måneder, så må vi bare betragte det her som en tidlig julegave til alle os, der er nysgerrige på den atlantiske tuns færden og udbredelse, siger en glad Kim Aarestrup.

Tagget, som er påsat af DTU Aqua, har siden mærkningen d. 18. september registreret havtemperatur. Og det kan give spændende data om den 246 cm lange tuns færden. 

pop1_96dpi.png
Den dansk-fangede tun har svømmet et par tusinde kilometer før den ene af to transmittere har løsnet sig og flydt til overfladen. Det vidner om en succesfuld tagging – og kan ifølge DTU Aqua allerede nu give interessante data om tunens færden. Foto: Henrik Baktoft.

– Vi har endnu ikke analyseret de indsendte data, men jeg håber på, at de kan give os et klart indtryk af tunens vej ned til Biscayen, hvor senderen er dukket op. Særligt bliver det interessant at se, om tunen er svømmet nord om Skotland eller har taget den korte vej gennem Den Engelske Kanal, fortæller Kim Aarestrup.

Kim Aarestrup påpeger samtidig, at DTU Aquas tag senere kan fungere som et præcist nedslag for, hvor tunen har opholdt sig.

– Det er ekstremt spændende, at vi nu har et nedslag, og ved hvor tunen præcist har været på det her tidspunkt. Vi kan simpelthen bruge dette som en mellemstation og et punkt i de modeller, der senere skal udvikles over tunens færden, slutter Kim Aarestrup.