Roskilde Fjord-ørreder med sender i maven

DSC_0241.JPG Biolog og projektleder Jon Svendsen indopererer sender i en af ørrederne

De første 30 havørreder fra Langvad Å-systemet ved Roskilde fik den 14. december indopereret en lille sender, hvorefter de blev udsat i bunden af Roskilde Fjord. Planen er at udstyre 55 havørreder med sendere og derefter følge deres færden ude i fjorden for bl.a. at se, om de bliver i fjorden eller trækker ud i Kattegat.

De første 30 havørreder fra Langvad Å-systemet ved Roskilde fik torsdag den 14. december indopereret en lille sender, hvorefter de blev udsat ved Kattingeværket i bunden af Roskilde Fjord.

Planen er at udstyre 55 havørreder med sendere og derefter følge deres færden ude i fjorden for bl.a. at se, om de bliver i fjorden, eller de trækker ud i Kattegat. Projektet er kommet i stand på initiativ af Uffe Clemmesen, der er formand for Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK), og det benytter sig af de samme metoder, som den undersøgelse, der lige nu finder sted omkring pighvar, der er udsat i fjorden.

Samtidig med at ørrederne får indopereret senderen, bliver ca. en tredjedel af fedtfinnen klippet af, og det er altså dette kendetegn, man skal holde øje med, hvis man fanger en af fiskene. Desuden vil man kunne se spor efter operationen på fiskens bug.

Biologerne bag projektet ser naturligvis gerne, at man genudsætter fisk med sendere, så man fortsat kan følge deres færden, hvorefter man skal kontakte DTU Aqua. Nærmere information om, hvordan man forholder sig og om projektet i øvrigt, kan læses her.

DSC_0229.JPG
30 ørreder svømmer nu rundt med en lille sort sender i bughulen.
DSC_0266.JPG
En tredjedel af fedtfinnen klippes af.