Geddefabrik på vej ved Præstø Fjord

hulebæk.jpg Nu er den første geddefabrik ved Præstø Fjord godt på vej

Tre kommuner omkring brakvandsområdet ved Sydsjælland, Møn og Lolland-Falster er en del af Fishing Zealand projektet, og i den forbindelse arbejder de med tiltag, der skal give brakvandsgedderne bedre gydemuligheder. Det drejer sig om Vordingborg, Næstved og Guldborgsund kommune, og inspirationen er hentet i Sverige, hvor man i flere år har lavet såkaldte geddefabrikker.

Netop nu arbejder Vordingborg Kommune med et projekt ved Hulebæk, der er et tilløb til Præstø Fjord. Her har kommunen fået fire lodsejere med på ideen om at lave en geddefabrik.

Jimmi Spur Olsen, der er miljømedarbejder i kommunen, fortæller til Sportsfiskeren, at det er planen at lave en lav dæmning og opsætte et stigbord, så man i gydeperioden i foråret kan tilbageholde noget af vandet og oversvømme et engareal på 1-1½ hektar. Det laves samtidig et omløb, så de gydemodne gedder kan trække op til det oversvømmede område. Når gydningen så er overstået, og de små gedder godt på vej, vil stigbordet blive fjernet igen sidst i maj.

Lige nu har vejrforholdene gjort det vanskeligt at arbejde i området, men hvis alt går som planlagt, vil fabrikken stå klar til at modtage de første gæster i det kommende forår.

Niels Vestergaard fra Wide Open Outdoor Film følger projektet for Fishing Zealand og har lagt en lille video ud om Vordingborg Kommunes projekter.