Havlus i Horsens Fjord

05_mange-lus_DSC0012.jpg

Havørreder med havlus kan skyldes smitte fra havbrug ved Horsens Fjord.

I august bragte TV2 Østjylland et interview med sportsfiskerne Hans E. Nielsen og Jan Karnøe fra Horsens og Omegns Sportsfiskerforening. De udtrykte deres bekymring for, at de mange havbrug i Horsens Fjord udgjorde en risiko for opblomstring af havlus.

Havbrug afviser, men…

Efterfølgende interviewede Horsens Folkeblad de to havbrugsfirmaer, der fuldstændigt tilbageviste, at der skulle være nogen risiko. Jan Karnøe gjorde derfor opmærksom på en undersøgelse fra 2012-13 af danske havbrug, foretaget af professor i fiskesygdomme ved Københavns Universitet Kurt Buchmann. Undersøgelsen viste havluseangreb på 9 ud af 40 udtagne regnbueørreder fra havbrugene i Horsens Fjord. Der blev ikke konstateret havlus i andre danske havbrug.

Nye observationer

Siden da er der blevet set et stigende antal havørreder med lakselus i området. Jan Karnøe har mellem 2. september og 9. oktober modtaget indberetninger fra sportsfiskere om fangst af 11 havørreder med havlus fra området mellem Horsens By og As Hoved. Det er helt usædvanligt, for de samme sportsfiskere har de seneste to år været opmærksomme på problematikken uden at støde på havørreder med havlus. Observationerne er naturligvis indberettet både til forskere og myndigheder.

Sig nej6.jpeg