Sved, snavs og store smil i Truelsbækken

Billed 4, Maria Reumert Gjerding deltog også, Truelsbæk, september 2017.JPG

Tuse Å’s Ørredsammenslutning (TØS) og Den sjællandske Grusbande, der er blevet til i et samarbejde mellem Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund gav sig i kast med at fjerne 4-5 spærringer i det lille, men meget produktive ørredvandløb, Truelsbæk i Holbæk Kommune med udløb i Tempelkrogen. 


Forinden havde TØS talt med alle lodsejere og Holbæk Kommune, idet den slags opgaver, normalt ligger i et andet regi end blandt de frivillige. 


I dette tilfælde ville TØS og Grusbanden hellere end gerne give en hjælpende hånd, da spærringerne efterhånden havde ligget i vandløbet i nogle år. Nu skulle der skabes ”frit løb”.


TØS og Grusbanden tog derfor initiativ til at hjælpe lodsejerne med at fjerne spærringerne med accept fra Holbæk Kommune.

Billed 1, Truelsbækken.JPG

Ti TØS’er og Bandemedlemmer dukkede derfor op, forrige fredag eftermiddag i øsende regnvejr, og som en særlig appelsin i turbanen, dukkede også Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding (MF) op sammen med Gordon Henriksen fra Fishing Zealand. 

Maria og Gordon skulle optage et afsnit af ”Fisketegn” til Radio24syv, der netop handlede om det store frivillige arbejde, der foregår overalt i Danmark. Det var derfor helt naturligt at tage udgangspunkt i netop TØS og Den sjællandske Grusbande, og de mange resultater, vi har opnået. 


Autentisk radio, for alt imens alle stod i en halvcirkel ved åen, under præsentationen af projektet og de ting, der skulle ske, -dukkede også den ene af lodsejerne op og tilbød at hjælpe til.


Første skridt blev en kort tur langs vandløbet for at få overblik over indsatsen. Tre spærringer var særlig ”grimme”. Det var broer, der nu agerede stopklods for vandets frie bevægelse. 

Billed 2, Samme bro i Truelsbæk, spærring, ½ meter opstuvning, nyt løb, september 2017_0.JPG

Grene, kvas og alverdens andre genvordigheder var sammenfiltret ved broerne, som ikke længere var i brug. Et par af broerne var lavet af store jernbanesveller, som nu lå delvis under vand. Tunge som et ondt år, og måtte fjernes én ad gangen. 

Ved den ene bro, havde vandløbet fundet et helt nyt løb, idet Truelsbæk ved den pågældende bro var opstuvet mere end en halv meter. Vandløbet havde fundet en anden vej, og løb ud over engarealer, som kun ved store vandføringer, havde været passabel for fisk. Det skulle der laves om på, og vandløbet bringes tilbage i dets oprindelige løb. TØS’er og bandemedlemmer knoklede på, sammen med Maria Reumert og Gordon. 

Resultatet blev fantastisk, og efter et par timers sved og snavs, kunne ingen af deltagerne længere skjule den tilfredsstillelse, der bredte sig. Vandløbet var frit. 

Billed 3, svellebro fjernes stykke for stykke, september 2017.JPG

TØS’er og bandemedlemmer kunne have brugt fredag eftermiddag på ting, der var noget mere komfortable, end at rende rundt i en å i silende regn og med mudder helt op til begge ører. Men deltagerne havde valgt anderledes. De ville gøre en forskel. Svedige og snavsede men med en rigtig god følelse, -hold op en forskel, Den sjællandske Grusbande, igen i dag havde gjort.

Billed 5, sidste svelle fjernes og der er hul igennem, september 2017.JPG
Billed 6, Efter åbning af svellebro, læg mærke til vandstand, og oprindelige løb, september 2017.JPG
Billed 7, TØSer og Grusbande efter dåd, Truelsbæk, september 2017.jpg