Fælles erklæring om beskyttelse af Øresund

kronborg.jpg

Danmarks sportsfiskerforbund sender sammen med Øresundsakvariet, 14 danske og svenske kommuner. Länsstyrelsen i Skåne, samt en række øvrige NGO’er en fælles erklæring til den danske og svenske regering om beskyttelse af naturen i Øresund.

”Vi er glade for, at det er lykkedes for så mange interessenter at finde fælles fodslag om beskyttelsen og bevarelsen af Øresunds unikke natur. Vi håber, at det kan blive startskuddet til en proces, der munder ud i, at især råstofindvending ikke kommer til at foregå i Øresund, og hvor alle interesser, herunder et godt lystfiskeri og et naturskånsomt garnfiskeri og rusefiskeri, fortsat vil blomstre, siger Jens Peder Jeppesen, akvariechef og marinbiolog, Øresundsakvariet.”

Erklæringen opfordrer regeringerne fra de to lande til at gå sammen og indgå en ny fælles aftale om en langsigtet beskyttelse af Øresund. I dag foregår der eksempelvis sandsugning, der giver store lokale skader på havbunden.

Det meste af Øresund er beskyttet af et trawlforbud fra 1932, lavet af hensyn til skibstrafikken i sundet. Det ønsker kommunerne og NGO’erne afløst af en beskyttelse begrundet i sundets rige og unikke samling af meget forskellige plante- og dyresamfund. Den store rigdom beror på de markante dybdeforskelle, og de varierede bundforhold og saltholdigheder i Øresund. 

Her findes alt fra klippekyster over stenrev, til sand og blød mudderbund. Der er registreret over 500 større arter af bunddyr ved Helsingborg og over 100 fiskearter i sundet. Fiskearterne har samtidigt en naturlig størrelses- og aldersstruktur - noget der sjældent ses i danske farvande, hvor store og gamle fisk oftest er en mangel pga. trawlfiskeriet.
Af erklæringen fremgår det, at: 

Formålet med en beskyttelse af Øresund er primært at langtidssikre den helt unikke og meget varierede natur, som findes i sundet. Øresund skal stadig kunne benyttes af både erhvervs- og fritidsbrugere, men de enkelte aktiviteter skal foregå på en skånsom og bæredygtig måde.

En fremtidig og mere effektiv beskyttelse af Øresund skal således sikre at både nuværende og kommende generationer får størst mulig glæde af den rene og varierede natur vi har i et meget tætbefolket og kraftigt benyttet område. Denne kombination udgør samtidigt et kæmpepotentiale for formidling af viden om havmiljøet og et stort potentiale for turisme.

Bilag

Fælles-erklæring-om-beskyttelse-af-Øresund-april-2017-1.pdf