Protestsejlads mod nye havbrug

ND1698_Tuna farms, Cyprus.-lpr.jpg

Her til morgen har en gruppe fartøjer og en bred forsamling af organisationer, borgere og politikere sat kurs mod farvandet nord for øen Hjelm i Nationalpark Mols Bjerge. Netop dette område er udset til at huse to store, forurenende havbrug, mens et tredje skal placeres ved Anholt. Det er Landsforeningen Levende Hav der, med støtte fra bl.a. Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund, står bag protestsejladsen. Tilsammen vil de tre havbrug hvert år pumpe 400 tons kvælstof, eller hvad der svarer til urenset spildevand fra ca. 80.000 personer, direkte ud i havmiljøet. Oven i det skal der lægges 48 tons fosfor, ca. 5.000 tons organisk materiale og et ukendt omfang af antibiotika til behandling af burfiskene.

Som du tidligere har kunne læse på Sportsfiskeren.dk er Danmarks Sportsfiskerforbund, lokalbefolkningen på Djursland, grønne organisationer og kommunalpolitikere klart imod havbrug i de danske farvande. I dag står de derfor side om side i en protest ude på havet, hvor de nye havbrug skal placeres. Beskeden fra bølgen blå til Christiansborg er klar: Havbrug, nej tak! Blandt deltagerne i dagens arrangement er Norddjurs borgmester, Jan Petersen (A), byrådsmedlem i Syddjurs Kommune, Torben Therkelsen (V), på vegne af et enigt byråd mod havbrug ud for Djursland, samt Samsøs borgmester Marcel Meijer (A).

Se en kort video om konsekvenserne ved havbrug her.