Fang majgedden med flue på lavt vand

Johanneskj Johannes Kaalø Junge hopper i sine vaders og fisker efter gedderne på lavt vand her efter fredningen.

Den 1. maj slutter geddernes fredning i ferskvand, og oven på legen kan du finde glubske gedder inde på lavt vand. Læs her hvordan Johannes Kaalø Junge vadefisker i søerne og frister gedderne med sine flotte fluer.

Geddernes fredningsperiode i ferskvand slutter her den 1. maj, hvor mange tager på premierefiskeri efter gedder, der er sultne oven på legen. En af dem, der står klar, er Johannes Kaalø Junge. Han bor i Koldingområdet, og det er primært søerne i samme område, han opsøger.

Her finder du Johannes Kaalø Junges fluer
Johannes driver en lille hobby-virksomhed, hvor han sælger ud af sine geddefluer. Du kan se dem på hans hjemmeside. Du kan også følge ham på Instragram.

 

Vadefisker på lavt vand
Johannes bruger ikke båd, når han fisker efter gedder.

– Jeg vadefisker inde på lavt vand, hvor jeg finder gedderne, så længe vandet ikke er for varmt, for senere trækker de længere ud, fortæller han.

Han fisker både tæt op af rørskoven og ude over de åbne områder og gerne, når der er sol på. Der må også gerne være gang i vandet, for fiskeriet bliver svært ved helt fladt vand.

Skaller på gydning
Ikke kun temperaturen er afgørende for, hvor gedderne opholder sig.

– Skallerne gyder inde på lavt vand i maj, og det trækker selvfølgelig sultne gedder til. Jeg fanger nogle gange gedder, der bare kaster små skaller op, når jeg får dem ind, fortæller Johannes og fortsætter:

– Jeg fisker også gerne i overfladen med popper allerede i maj, men vandtemperaturen skal gerne op på 15 grader, og det bliver nok lidt svært i år.

Fluer Johannes bruger fluer, der imiterer skaller eller gedde/aborre.

Mindre fluer af syntetiske materialer
Johannes fiskede tidligere med fluer, der var minimum 20 cm lange, men i dag er han gået ned i størrelse.

– Mine fluer er nu omkring 18 cm lange. Jeg binder dem sparsomt dresset og med syntetiske materialer. De kan stadig godt fylde meget i vandet, og de syntetiske materialer suger ikke så meget vand, så de er meget lettere at kaste med, fortæller han.

 

De bedste forårsfluer
Johannes bruger tre typer fluer til sit forårsfiskeri.

Den ene type er en skalleimitation i grå/sølv/hvid – måske suppleret med et rødt hugpunkt.

Den anden type er en grønlig flue, for de store hungedder kan godt gå efter de små hangedder, der har vartet dem op under legen. Fluen kan også imitere aborrer, som også står på geddernes menu.

Endelig bruger han en orange popperflue, hvis forholdene er til den form for fiskeri.

Længere fredning i brakvand
Mens du nu kan tage på geddetur i ferskvand, skal du væbne dig med tålmodighed, når det gælder brakvandsområderne. Her er gedderne nemlig fredet til og med den 15. maj.

Sådan binder du aborrefluen
Her i videoen viser Johannes, hvordan han binder sin aborreflue.