5 små tricks til Suderfiskeren

Sutare Nicka Hellenberg 5105

En del af landets søer og moser byder på et spændende medefiskeri efter den stærke, finurlige og rødøjede suder. Her får du et par alternative flådtricks, som vil forbedre både dit fangstresultat og din fiskeoplevelse.

Toppen af det lille flåd lyser tydeligt rødt og ser nærmest ud til at være frosset fast på vandspejlet. Men pludselig ser jeg et par bobler, som bryder vandoverfladen. Snart er der en hel kæde af bobler. Jeg mærker spændingen i kroppen. Jeg venter spændt. Da der ikke sker mere, skyder jeg flere majskorn, indhyllet i lidt løst forfoder, ud med slangebøssen. Derefter flytter jeg på flåddet, så min krog, agnet med tre majskorn, daler ned på samme sted som forfoderet. Boblerne spreder sig. Pulsen stiger. Endelig sker der noget, og flåddets top stiger yderligere et par centimeter, fordi agnen er blevet løftet fra bunden. Jeg løfter matchstangen, der straks mødes af hurtige bevægelser og dybe rusk i klingen. En suder er kroget. Den stærke fisk ræser mod grøden, men det lykkes mig at stoppe den. Suderen kæmper videre i modsatte retning, inden den begynder at rulle i overfladen. 

Sutare Nicka Hellenberg 6206

Disse rød øjede venner er vitterligt blandt de stærkeste og mest underholdende modstandere, man møder som medefiskende flådentusiast. Fuld af respekt lader jeg fangstnettet omslutte et flot, gyldengult og læderbrunt eksemplar på knap tre kg. Jeg sætter fisken ud igen med det samme, og den vinker beslutsomt farvel med halefinnen. Overlegen og hemmelighedsfuld med en kompakt krop og et lidt barskt ansigtsudtryk. Suderen har det hele. Gennem mange år og masser af fisketure har jeg efterhånden fået en del erfaring med suderen, og det har efterladt mig med et par småskøre teorier. Det er ikke sikkert, at enhver suderfisker vil bakke mig op, eller at teorierne kan overføres til ethvert fiskevand under enhver omstændighed. Men nogle gange lønner det sig at gå nye veje, når andre metoder fejler.

HER FINDER DU SUDERNE
Suderen (Tinca tinca) er en almindelig ferskvandsfisk i større vandhuller, moser, søer og langsomtflydende vandløb.
Suderen findes primært i den østlige del af Danmark, hvor den findes i så godt som alle søer og moser af en vis størrelse samt i talrige smådamme.
I Jylland er suderen vidt udbredt i den østlige del, men er sjælden i et bælte ned gennem Vestjylland.
Suderen er mest talrig i lavvandede, næringsrige moser og småsøer med mudderbund og rigeligt med vandplanter.
Det er altid interessant at fiske efter de stærke sudere i områder med mange åkander, siv og anden tæt vegetation.
Suderen er varmeelskende og forholder sig ret inaktiv i den kolde del af året.
Suderen kan efter sigende overleve korte perioder med vandtemperaturer helt op til 37 grader.

Kilde: ww.fiskepleje.dk

Sudertrick 1: Prøv dagtimerne At suderfiskeri er forbundet med idylliske ture i skumringen og ved daggry er ikke noget nyt. Som ved så meget andet fiskeri, er det ofte i disse dele af døgnet, hvor lyset forandres, og de sky fisk søger føde, at fiskeriet er bedst. Suderen lader nemlig til i høj grad at være mest fødesøgende, når lyset er svagest. Samme strategi er helt naturlig for en række fiskearter, idet de er vanskeligere at opdage – både for de rovfisk, som gerne vil sætte tænderne i dem, og for de byttedyr, som de selv er på udkig efter. Men for suderen, som benytter sig af både sin lugtesans og sine følsomme munddele til at finde føden, mens den roder rundt i bundsedimentet, gør fuld synlighed ikke den store forskel. Svagt lys giver suderen gode muligheder for at æde uforstyrret, men det betyder ikke, at det ikke giver resultat at fiske efter den midt på dagen. Tværtimod. I en sø, hvor jeg tilbringer meget fisketid efter sudere, har daggry og skumring altid været førstevalget. Alligevel har jeg ved flere lejligheder oplevet, at dette mønster af uforklarlige årsager er blevet brudt. 

Sutare Nicka Hellenberg 6364

I forsommeren ankommer jeg af og til allerede om eftermiddagen for at forberede mig til aftenens fiskeri. Mens jeg spejder efter aktivitet i vandet, forfodrer og rigger grejet til, ser jeg ofte sudere patruljere langs bredden, rumsterende rundt blandt sivene eller afsløret via deres bobler på trods af det stærke lys. Derfor har jeg flere gange begyndt mit medefiskeri allerede i fuldt dagslys. Her har jeg landet flere sudere og senere måttet erkende, at det bonanzafiskeri, jeg forventede ville komme i skumringen, aldrig dukkede op. I en anden og mindre, lavvandet sø, hvor bunden er lys og vandet spritklart, ville man automatisk tage udgangspunkt i, at fiskeriet kun fungerer under svage lysforhold. Men netop her har mit fiskeri altid været bedst på lyse sommeraftener mellem klokken 17 og 20. Når skumringen kommer, dør fiskeriet mærkværdigvis ud. Om det er fordi, søens rovfisk begynder at røre på sig på dette tidspunkt, eller om årsagen er en anden, det skal jeg lade være usagt. Mit tredje og sidste eksempel er fra et fiskevand, hvor vandet næsten altid er lidt farvet eller grumset. Her har jeg tilbragt mange timer, og suderne har oftest bidt velvilligt i dagslys. Der har sjældent været nogen forandring, når solen er begyndt at gå ned. Daggryet kan være magisk ved dette vand, men jævnligt fortsætter det gode fiskeri også langt op ad formiddagen. Faktisk virker det som om, at det kun er midt på dagen, at suderne tager en middagslur. Konklusion: Har du ikke tid, lyst eller mulighed for at fiske daggry eller skumring, så prøv fiskeriet i dagtimerne. Visse steder fungerer det glimrende, især hvis du vælger overskyet eller diset vejr.

Daggry og skumring er de tider på døgnet, som normalt er forbundet med suderfiskeri, men alligevel har artikelforfatteren også haft held med at fiske om dagen
Daggry og skumring er de tider på døgnet, som normalt er forbundet med suderfiskeri, men alligevel har artikelforfatteren også haft held med at fiske om dagen

Sudertrick 2: Udnyt nysgerrighed Suderne kan naturligvis, ligesom andre fiskearter, i perioder opføre sig sky og være lette at skræmme. Men sammenlignet med eksempelvis en mistænksom brasen eller en nervøs græskarpe, så er suderen en noget mere robust og modig skabning. Når en lille flok af patruljerende sudere finder et forfodret område, så er det ligesom at se en flok hunde æde. Fulde af selvtillid tøffer de rundt og logrer, som de har lyst til. Suderen er tilmed meget nysgerrig på visse tidspunkter, hvor den gerne svømmer på opdagelse i uudforskede områder og undersøger det ukendte. Denne nysgerrighed kan vi udnytte til vores fordel med et par enkle tricks. Foder med duft og madpartikler tiltrækker naturligvis suderen. Men uanset om du har skudt en kugle af foder ud eller satser på "loose feeding", altså spredte, løse partikler af foder, så kan det give pote at bruge yderligere fodringer taktisk til at få suderen til at røre på sig og komme i hugget. Hvis du har sudere inde i foderområdet, så kan et nyt tilskud af foder få nysgerrige sudere til at svømme hen og tjekke, hvad der foregår. Måske er det bevægelsen i vandet eller blot duften og tætheden af foder, men uanset trigges suderne af det, som dumper ned til dem – i det mindste når de er i bidehumør. Men selvfølgelig er det en afvejning, for vi kan jo heller ikke bare konstant øse foder i vandet i store mængder. Tricket handler mere om at sende små portioner af ekstra smagsprøver og lokkemad ud, når aktiviteten blandt fiskene er størst. Og så gælder det om, at du har din agnede krog i præcis samme område som den ekstra foder.

Suderen elsker varmt vejr, og det betyder, at solrige sommerdage er perfekte til en fisketur efter suder. Suderen er en af søens smukkeste og mest karakteristiske fisk med sine rubinrøde øjne og fløjlsbløde finner.

SUDERBOBLER
Suderen er en bundfisk, der kun sjældent opholder sig nær overfladen.
Af samme grund lever selv store suderbestande ofte en fuldstændig upåagtet tilværelse i søerne.
På lune sommeraftener vil man dog ofte kunne se suderne rulle i overfladen i forbindelse med fødesøgning på lavt vand.
Samtidig afsløres suderne ofte af de små bobler af gas, der frigives, når de roder i bunden.
Brasen og karpe frigør også bobler, når de roder i bunden, men det siges, at man kan lære at kende forskel.

Sudertrick 3: Vær synlig Et andet superenkelt trick er at flytte din agn nogle centimeter eller ligefrem decimeter i ny og næ. Uanset medemetode vil man som regel gerne placere agnen på bunden i området hvor, suderen rumsterer rundt og leder efter mad. Når fiskepladsen så både indeholder forfoder, naturlige partikler og føde, så kan din agnede krog faktisk godt forsvinde lidt i mængden. Du kan dog få din agn til at stikke ud på flere måder: Ved at bruge en anderledes madding, ved at agne med flere eller større godbidder, eller ved at variere farver og dufte. Når jeg forsigtigt trækker agnen et lille stykke hen over bunden, eller løfter den op og sænker den igen, så oplever jeg af og til, at det får suderne til at opdage og netop vælge min madding. På visse fiskepladser har denne lille detalje givet mig det eftertragtede hug, når suderne længe har ignoreret mit tackel, til trods for massevis af bobler og aktive fisk. Man skal huske på, at suderen sandsynligvis også kan mærke agnen, når den rører på sig, og det sætter muligvis fiskens jagtinstinkt i gang. Suderen æder nemlig levende føde, som jo af og til bevæger sig. Fiskeyngel, igler, larver, muslinger og insekter findes alt sammen på suderens menukort. Medefiskede jeg efter følsomme brasener, ville jeg sjældent turde anvende denne teknik, men med de kække sudere er det en anden sag.

Sudertrick 4: Variér placeringen Mit næste lille tip er lidt i samme boldgade som det at flytte på agnen eller lade den skille sig ud fra mængden. I de fleste tilfælde er det bedst og mest naturligt at have krogen liggende på bunden, uanset hvilken madding du foretrækker. Det er på bunden, suderen i reglen søger føde – især når du i forvejen har kastet forfoder og andet godt ud. Under visse omstændigheder kan det dog lønne sig at flytte agnen nogle få centimeter op. Er bunden, hvor du fisker, tæt bevokset eller består den af meget blødt sediment, så vil du gerne undgå at begrave krogen helt og i stedet sørge for, at agnen kan ses og mærkes. Når vi fisker med flåd kan vi derfor prøve at lade agnen kun akkurat røre ved bunden, eller endda lade den svæve en lille smule over. Nogle gange kan denne metode afgøre udfaldet, selv om jeg i ni ud af ti tilfælde foretrækker at have agnen liggende på bunden. Tilsvarende kan det give afkast at variere maddingen på krogen. Af og til har jeg haft succes med at forfodre med majs og pellets, og så agnet krogen med en stump reje eller en regnorm. Om det er suderens nysgerrighed, der driver den mod alternativet, eller om den helt enkelt er blevet træt af i timevis at guffe foderet i sig, det er umuligt at afgøre.

GREJ

Suderfiskeri kræver ikke en masse grej, men her er fire vigtige ting, som du skal have med på tur.

Flote Sanken Krok Nicka Hellenberg6904
ENDEGREJ : Et flåd, nogle spidse kroge i forskellige størrelser og splithagl, er alt hvad du behøver.
Pannlampa Nicka Hellenberg A6899
PANDELAMPE : En pandelampe kan være helt uundværlig, når du skal fiske suder i mørket.
Kroklossare Nicka Hellenberga6901
KROGLØSER : En krogløser eller en god tang gør det nemt at fjerne krogen hurtigt og skånsomt.
Slangbella Nicka Hellenberg A6897
SLANGEBØSSE :Med en slangebøsse kan du med præcision skyde majs og små kugler forfoder ud på fiskepladsen.
Sutare Nicka Hellenberg 6185

Sudertrick 5: Det rigtige værktøj Hvis du ikke allerede har en lille slangebøsse til at skyde forfoder og kugler ud med – så skaf dig en omgående. Selv med meget lidt træning vil du hurtigt opleve, at det er nemmere og mere præcist at levere en håndfuld majskorn, maddiker eller pellets med slangebøssen, i forhold til at kaste foderet ud med ren håndkraft. Jo længere afstanden er, jo større viser forskellen sig. Krogløseren er et andet lille værktøj, som jeg nødigt ville undvære. En lille peang kan selvfølgelig bruges, men krogløseren er både hurtigere og nemmere at anvende. Man kan lynhurtigt løsne krogen fra suderens mund, også selv om det er blevet mørkt, eller synet er forringet af alderen. Ja, grin du bare, snart er din tur. Apropos mørke: Glem ikke en pandelampe! Eftersom dette fiskeri ofte bedrives, når solen er på vej ned eller op, så bliver pandelampen hurtigt din bedste ven, når du skal binde knuder, lede efter småtingene, pakke dit grej eller sågar finde tilbage til bilen.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 2, 2020