Hav respekt for isen og fiskene i kulden

IMG 3049 Foto: Nicklas Engelbrecht Sørensen.

Ved isfiskeri er det vigtigt at vide alt om sikker færdsel på isen, og ikke mindst hvordan man sikrer, at ens fangst ikke bliver beskadiget eller dør i vinterkulden.

For første gang siden 2010 er der gode muligheder for at dyrke isfiskeri på de danske søer. Og selv om vandet er koldt under isen, så er det faktisk muligt at få en rigtig fin fiskeoplevelse med fangst af mange forskellige arter og store fisk. Men isfiskeri adskiller sig fra de gængse former for fiskeri på mindst to områder: Det kræver specialviden om færdsel på isen og om håndteringen af de fisk, man ønsker at genudsætte.

Sikker færdsel
Forudsætningen er selvfølgelig, at isen kan bære, og der skal man altid følge myndighedernes anbefalinger. Isen skal som udgangspunkt altid være mindst 13 cm tyk og ofte op til 20 cm, før det er forsvarligt at begive sig ud på den.

Læs mere om sikker færdsel på isen her 

Skader på øjne og gæller
Hvis du fanger fisk under mindstemålet, eller hvis du ikke ønsker at hjemtage en fangst, så er der nogle retningslinjer, som er meget vigtige at følge for at give fangsten den bedste mulighed for at overleve. Udfordringen er, at fisk IKKE kan tåle at opholde sig i iskold luft ret lang tid uden at tage skade af det. Der er både stor risiko for, at øjnene tager skade, ligesom frostkold luft kan ødelægge gællernes evne til at respirere.

Kuldens skadelige påvirkning på fiskene er i øvrigt grunden til, at myndighederne dikterer, at elektrofiskeriet efter moderfisk til avlsarbejdet ALDRIG må udføres i frostgrader.

Det er desuden vigtigt at vide, at fisk heller ikke tåle at blive lagt på kold is eller sne – det ødelægger slimlaget, der beskytter mod infektioner.

Store huller og karpesæk
Hvis du skal genudsætte en fangst, så vil det bedste være, at fisken overhovedet ikke forlader vandet. Det er kun muligt, hvis hullet er stort nok, og hvis fisken ikke er for stor. Bor derfor et hul, der er så stort som muligt. Hvis fisken ikke kan håndteres i vandet, så er det vigtigt, at den ikke lægges direkte i sneen.

Øyvind Fjeldseth, som er biolog i Norges Jeger- og Fiskerforbund fortæller, at de i Norge anbefaler, at man tager en afkrogningsmåtte eller en karpesæk med, som fisken kan lægges på. Han nævner også, at man skal være ekstra opmærksom i situationer, hvor det både er iskoldt og blæsende, idet det øger risikoen for frostskader.

IMG 3075


Skal den aboslut fotograferes?
Som altid gælder det om at håndtere fisken så hurtigt som muligt – hvert sekund ude af vandet belaster fisken – så vær klar med afkrogningsmåtten og tangen, så du hurtigt kan afkroge fisken. Overvej også, om det er nødvendigt at tage fangstfotos. I givet fald så få hjælp til det af andre på isen, sådan at det kun forlænger håndteringen med nogle få sekunder.

Den gode nyhed er, at hvis fiskene ikke får frostskader eller er kroget så dybt, at de bløder fra gællerne, så vil de have rigtigt gode chancer for at overleve genudsætningen. Fiskenes stofskifte er lavt i i det kolde vand, som samtidigt kan indeholde rigtig meget ilt. Den kombination sikrer mod, at fisken syrer til og senere dør.​