Gotland - den svenske ørredø

DSCF0192

Er du til store havørreder, storslået natur og kystpladser, der kan tage pusten fra de mest garvede kystrotter – så er Gotland lige dig. Læs med her, når Sportsfiskeren guider dig til succes på klippeøen, der er kendt for sit fantastiske kystfiskeri efter havørreder.

I 1361 fandt et af blodigste slag i nordisk historie sted ved Gotlands hovedby, Visby. En dansk hær under ledelse af den danske Kong Valdemar Atterdag dræbte op mod 1.800 i den gotlandske bondehær, og øen, som var et rigt handelscentrum, blev dansk. Det var næppe Gotlands havørreder, som var årsagen til slaget, men derimod guld, sølv og handel. 284 år senere måtte vi dog afstå Gulland, som øen hed på dansk, til Sverige, der atter kunne kalde klippeøen for deres i 1645. Og ja, resten er historie, som man plejer at sige.

DSCF0397 En gotlandsk torpedo på den gode side af 60 cm er faldet for en kystwobler fisket i høj fart. Finder du først én fisk, så er det med at smede, mens jernet er varmt, for havørrederne trækker tit rundt i stimer. Foto: Christian Flinker.

Selvom Gotland ikke længere er en del af Danmark, så har de danske kystkrigere stadigvæk mulighed for at generobre øens havørredrevir og ikke mindst dens sølvtøj bevæbnet med fiskestænger. Og det er der god grund til, for øen, der er på størrelse med Fyn, er nemlig kendt for sine stor, blanke havørreder, som patruljerer de forskelligartede og barske kyster.

Varierede og hårde kyster
Store rev, mudderbund, skiferkanter, sandstrande og klippekyster. Gotland har det hele. De utallige fiskepladser, som alle ser gode ud, gør det svært at vælge, men her er det vigtigt at skrive sig ordet "variation" bag øret. Selvom meget af kysten ser giftig ud, så er det vigtigt at kigge efter markant afveksling i kystlinjen. Det kan være store fritliggende sten på revet, indhak i skiferkanten eller store vige, der falder i øjnene i en ellers ret ensartet kystlinje. Disse steder er fiskemagneter, som fortjener mere opmærksomhed i ens søgen på fisk.

Selvom fisketeknikken, hvad enten du fisker med flue eller spin, er noget nær den samme som på de vante, danske kyster, så består meget af Gotlands kyst af det såkaldte skifer. Det er flade klippeformationer, som stopper brat op med dybt vand på den anden side af kanten. Det er på kanten, at havørrederne trækker rundt, især hvis der er pålandsvind og røre i vandet. Bølgerne hvirvler fødeemner op eller presser småfisk ind mod den stejle kant. Selvom dette er et hotspot, skal man have respekt for fiskeriet på disse stejle kanter, fordi et forkert skridt i værste tilfælde kan ende fatalt.

TRANSPORT

 

Fly og færge

 

SAS har mange afgange fra Kastrup eller Billund til Visby, som er den hurtigste måde at komme til Gotland. Vil man have sin egen bil med, er det også muligt at tage færgen fra enten Nynæshamn, Oskarshamn eller Vastervik til Visby. Køreturen fra Danmark er på omtrent 8 timer.

 

Billeje

 

Kommer du til Gotland med fly er det muligt at leje bil hos Hertz i lufthavnen, som ligger i Visby. Du kan komme ned til stort set alle fiskepladser med en lille bil eller mellemklassebil.

Altid nye jagtmarker
Fiskeriet på Gotland er også alsidigt med hensyn til vind og vejr. Dels fordi det er en ø, hvor det er muligt at finde de perfekte vindforhold næsten ligegyldigt hvad. Derudover kan det meste af kysten klare meget pålandsvind, fordi det er klippekyst, og bølgerne bryder ofte først på skiferkanten. Fisker man på pladser med mere sand og mudder, så kan det være specielt giftigt, hvis vandet har taget farve. Især linjen mellem klart og farvet vand kan være specielt god.

Er der for meget pålandsvind, kan det også betale sig at komme tilbage, når vandet begynder at klare op. Det er ofte efter stormvejr, hvor vandet begynder at klare op, at man kan opleve rigtig godt fiskeri. Her er havørreden nemlig mere hugvillig på grund af det farvede vand, som giver den kortere betænkningstid, når en flue eller et blink passerer dens synsfelt.

Besøger du Gotland i foråret, giver de lange dage dig rig mulighed for at komme meget af øen rundt. Men regn med trætte ben, ømme muskler og en masse dejlige oplevelser. Foto: Christian Flinker.
Besøger du Gotland i foråret, giver de lange dage dig rig mulighed for at komme meget af øen rundt. Men regn med trætte ben, ømme muskler og en masse dejlige oplevelser. Foto: Christian Flinker.

Forår og efterår
I princippet kan man fiske Gotland året rundt, men især forårsfiskeriet og efterårsfiskeriet er godt, ligesom det er på de hjemmelige kyster. Jo længere man kommer hen på foråret, jo større er chancerne for at opleve stabilt fiskeri, da vandtemperaturen stadigvæk kan være lav i selv marts og langt ind i april. Man får også flere fisketimer ved at besøge øen i foråret fremfor om vinteren.

DSCF0444 Det kan godt tage lidt tid at gennemskue fiskeriet på Gotland, fordi det meste af kysten ser virkelig spændende ud set med danske kyst-briller. Men sejrsglæden er ikke til at skjule, når først man får hul på bylden. Foto: Christian Flinker.

Og selvom de fleste kystfiskere besøger Gotland i foråret, så skal man ikke være bange for overendte pladser. Der er masser af plads, og de lokale samles tit omkring de kendte og populære lokaliteter. Tager man en rundtur på Krak, så kan man hurtigt finde spændende kystpladser på egen hånd. Her skal man lede efter afvekslende kyst, indhak i skiferkanten, vige og bugter. Og husk at opsøge vindforhold, der sætter gang i vandet.

Under forårsfiskeriet kan man løbe ind i mange nedfaldsfisk, men fortvivl ej, for stimen kan nemt være en blandet landhandel af mindre ørreder, nedfaldsfisk og overspringere. Mindstemålet på havørred på Gotland er 50 cm i stedet for de 40 cm, som er tilfældet i Danmark.

Kystfiskeri i topklasse
Det lyder jo godt med store havørreder, vilde kystpladser og højt til loftet, men kystfiskeriet på øen er selvfølge også svært til tider, ligesom alt andet fiskeri. Men det, der især gør fiskeriet spændende, er de flotte og spektakulære kystpladser, som lugter af havørred, sammen med muligheden for altid at kunne finde fiskevand og ikke mindst den høje gennemsnitsstørrelse på fiskene.

RABAT PÅ FERIEHUSE

 

Danmarks Sportsfiskerforbund tilbyder i samarbejde med Novasol og dansommer 10 % rabat på leje af alle feriehuse og lejligheder. Rabatten hos NOVASOL/dansommer gælder hele året.

 

Læs mere her.

Du fanger sjældent mange små havørreder som herhjemme, og fisk mellem 50-60 cm er hverdagskost under de rette forhold. Og så er der ej at forglemme chancer for rigtig store overspringere.

Starthjælp
Hvis din tid på Gotland er begrænset, kan det være en god idé med noget starthjælp for at få kendskab til fiskeriet og pladserne. Derfor kan det give god mening at begynde turen med lidt hjælp fra øens skarpe fiskehoveder hos Fish Your Dream, som guider både spinnefiskere og fluefiskere.

Uden mad og drikke dur helten ikke. De lange fiskedage, mange kilometer i benene og store bølger tærer på energien, og derfor er en solid frokost et godt afbræk midt på dagen. Her kan man lægge strategien for de næste timer eller måske tage en velfortjent powernap. Foto: Christian Flinker.
Uden mad og drikke dur helten ikke. De lange fiskedage, mange kilometer i benene og store bølger tærer på energien, og derfor er en solid frokost et godt afbræk midt på dagen. Her kan man lægge strategien for de næste timer eller måske tage en velfortjent powernap. Foto: Christian Flinker.

Q&A

5 hurtige til Gotlandseksperten

David Thormar er en erfaren kystfisker, der har besøgt Gotland flere gange, hvor der har været flere timer i vandet end på land.

Z09A6222
David med sin PR-havørred fra Gotland. En overspringer på 74 cm, som blev fanget på et gennemløbsblink.

1. Der er jo et godt kystfiskeri herhjemme og et hav af forskellige kystpladser. Hvorfor er Gotland et besøg værd?
– Gotland har noget af den charme og mystik, som den sydsvenske kyst havde de første år, jeg besøgte området i årene lige før og efter, Øresundsbroen åbnede i år 2000. Der er et utal af uspolerede og for mig ukendte pladser, og bag den næste pynt eller næste bugt er der bare endnu en interessant strækning, der skriger af grov ørred. Hver gang, man er der, lærer man noget nyt og finder nye interessante vinkler på fiskeriet. Kysten omkring Gotland er mere varieret end noget andet sted, og øen har det hele. Sandede vige, bugter, der er så lange og dybe, at de minder om fjorde, klippekyster, fine rev, lavvandede områder med store sten, skiferkanter, hvor man går på helt lavt vand og fisker ud over dybe kanter. Der er simpelthen det hele. Naturen er smuk og barsk, og ydermere er øen tilpas langt væk for de fleste norske, svenske og danske kystfiskere. Selv på en "overrendt" forårsdag så er der oceaner af ledige pladser.

DSCF0170 "I ens spinneboks bør der være kystwoblere, der kan kaste langt og fiskes forholdsvis langsomt, og samtidigt kan bruges til et par kast over det lave vand mellem sten, på rev, og hen over skiferkanterne". Foto: Christian Flinker.

2. Hvorfor er havørredfiskeriet på Gotland så interessant?
– Havørredfiskeriet på Gotland er simpelthen så godt, fordi det er spændende på en helt anden måde end det danske. Jeg ved ikke, om fiskeriet er bedre end de danske kyster rent fangstmæssigt, men kæmper man for det, er der virkelig mulighed for at støde ind noget ekstraordi nært spændende fiskeri i nogle rammer, der er helt fantastiske, hvor fiskene endda har en noget bedre gennemsnitsstørrelse end i Danmark.

3. Hvad gør havørredfiskeriet på Gotland anderledes end i Danmark, og hvad betyder det for ens fisketeknik?
– Noget, der virkelig er anderledes end den danske kyst, er muligheden for at fiske skiferkanterne, og det faktum, at vandet på disse pladser nærmest ikke kan blive grumset. I mit hjemlige fiskeri søger jeg gerne vand, der har lidt farve. Men på Gotland er det ikke et must. Skiferkanterne er klippeplateauer med kun 0,5-1 meter dybt vand, der kan strække sig 20 til 50 meter ud fra kysten, og for enden går der en rimelig brat kant ned til dybere vand på op til 5-10 meter. Netop langs disse kanter har vi flere gange oplevet, at fiskene har jaget aktivt, med korte raids ind på det lave. Første gang, jeg oplevede dette fiskeri, var i strid modvind med 16 m/s lige i hovedet. Nok det hårdeste vejr, jeg har fisket i. Kæmpe bølger brækkede på kanten og rullede ind på det lave, hvor vi stod i det skummende vand. Vandet var stadig helt klart, og i de store bølger kunne man enkelte gange se jagende fisk, der skød frem inden bølgen knækkede. Vi havde vel 1,5-2,0 timer, hvor ørrederne var virkelig aktive, og vi kunne holde til fiskeriet. Da vi måtte give op, havde vi fordelt på 3 mand fået omkring 25 fisk i blandede størrelser og farver. Men med en generelt bedre snitstørrelse end herhjemme. Skiferkanterne er ikke kun gode i hårdt vejr med spin, men også med fluestangen i mere stille forhold.

 

DSCF5412 Artikelforfatteren med en smuk Gotlandsørred taget på østsiden af øen. Foto: Andreas Findling-Rottem.

4. Hvad er uundværligt i ens flue- eller spinneboks, når man tager til Gotland?
– Hvad enten det gælder spin eller flue, så bør boksen være mere varieret end derhjemme. Det giver lidt sig selv, da pladserne er så forskellige. En flueæske bør indeholde en håndfuld rejeimitationer (den klassiske Pattegris er et hit), nogle gammerus, kutlinger og hundestejler og så bør der være et par meget store fluer. I ens spinneboks bør der være kystwoblere, der kan kaste langt og fiskes forholdsvis langsomt, og samtidigt kan bruges til et par kast over det lave vand mellem sten, på rev, og hen over skiferkanterne osv. Spinnefiskeren skal sørge for at have lidt af det hele. Nogle langtkastende drøn til det hårde vejr og eventuelt dybere vand, men også noget helt let, man kan fiske til sete ørreder.

5. Hvad er de tre vigtigste tips du kan give danske lystfiskere, som vil prøve kræfter med de gotlandske havørreder?
– Afsæt som minimum tre hele fiskedage. Det er en lang tur derop og en stor ø. Og selvom man har nogle gode fif og noget at gå ud fra, så kan det godt lige tage lidt at komme ind i fiskeriet. Selvom det er en ø spækket med fede pladser hele vejen rundt, så er den så stor, at man ikke bare lige skifter plads fra den ene side af øen til den anden. Man skal virkelig passe på, at man ikke får brugt en hel dag i bilen. Til gengæld så er kysten mange steder så varieret, at man inden for få kilometer kan finde en helt ny type kyst eller en strækning, der vender mere rigtigt for vinden. Tab ikke modet: Giv den gas og pas på ikke at blive frustreret. Selvom man er taget til Gotland, så er havørredfiskeriet stadig noget, der skal lægges nogle timer og kræfter i. Det kan være svært, når man har fisket det ene helt perfekte rev af efter det andet uden at se skyggen af fisk. Vi har flere gange oplevet, at man på en dag kun har måske en-to timer, hvor det virkelig spiller. Men så har der til gengæld også været knald på med flere 2,5-3 kilos havørreder.