Axels sommerferie går i fisk

P1010279.jpg Trods sin unge alder har Axel allerede rigtig godt styr på havørredfiskeriet, og den unge lystfisker har da også deltaget i Danmarks Sportsfiskerforbunds Juniorlederkursus i to år i streg, og i efteråret deltager han for tredje år. Foto: Axel Bjørn Pedersen

Kammeraterne tog til Roskilde Festival, mens den 17-årige Axel Bjørn Pedersen i stedet drog fra Søborg til Farsø for at bo hos sin farmor, så han kunne jagte sin drømmehavørred i de himmerlandske åer.

De fleste 17-årige har fest og farver på hjernen, når det er sommerferie, men ikke Axel Bjørn Pedersen. Han har taget den lange tur fra Søborg til Farsø, hvor hans farmor bor. Farmoren er uden tvivl savnet, da Axel bor langt fra den himmerlandske landsby, men det er områdets havørreder i Trend Å og Lerkenfeld Å, som for alvor får ham til at holde næsten tre ugers ferie i det himmerlandske – og med god grund. Fiskeriet har nemlig været godt, og det er blevet til ti havørreder siden fiskeferiens start den 28. juni. Især én fisk står klokkeklart i erindringen hos den unge lystfisker.

– I søndags havde jeg den vildeste oplevelse ved Lerkenfeld Å, da min spinner pludselig blev inhaleret af en gudesmuk havørred på 67 cm, fortæller Axel og forstætter:

– Jeg havde egentlig mistet troen på fiskeriet, fordi det var alt for varmt og solrigt, men pludselig kom havørreden nede fra et dybt hul i åen og tog min FC-spinner – endda imens min far stod og filmede, at jeg affiskede åen. Det er ikke min største havørred fra åen, men nok den flotteste. Jeg var overlykkelig, da jeg kunne løfte den op til et fangstbillede, inden den røg tilbage i åen.

Tilbage i 2016 fangede Axel en havørred på hele 75 cm og 6,2 kg, som var den fisk, som for alvor kickstartede hans kærlighed til å-fiskeriet. Se fight og landing af denne kæmpe havørred nedenfor.

Besøg fra Sjælland
Det gode fiskeri har også lokket Axels fiskekammerat, Max Theodor Bartholin Johnsen, hele vejen fra København for at fange sin første å-havørred. Her skulle Axel agere guide for den grønne å-fisker i Trend Å.

– Max ville rigtig gerne prøve kræfter med å-fiskeriet, og der skulle heller ikke gå så lang tid, inden han fangede en flot havørred over målet. Nu har vi sat os to yderligere mål. Vi skal fange havørreder på skumflue, og så skal én af os nå at fange en havørred over 70 cm. Man har vel lov at drømme, siger Axel.

2AC86337-12CD-4BBE-B85C-0595633DB3EA.JPG
Sportsfiskeren.dk har tidligere skrevet om den unge lystfisker Max, som har brilleret med flotte fangster fra de sjællandske kyster. Han er taget turen fra sjælland for at fange sin først å-havørred, og det lykkedes med stor succes, som det ses på billedet. Foto: Axel Bjørn Pedersen.

Dengang far var ung
Axel fortæller, at hans far også har fisket i Lerkenfeld Å og Trend Å dengang han var dreng, og på det tidspunkt bestod fangsterne hovedsaligt af bækørreder og undslupne regnbuerørreder fra de dambrug, som dengang spærrede for fri passage for fisk som netop havørreden. Derfor var havørreden en sjælden fangst.

I dag kan både Axel og hans far nyde godt af et havørredfiskeri i opsving efter meget frivilligt vandplejearbejde i de respektive foreninger.

Find fiskekort til en havørred-å nær dig på www.fiskekort.dk