Instruktør og lokalredaktør runder skarpt hjørne

orla.jpg I august er Orla Bertram-Nielsen tilbage ved Gaula for endnu engang at hjælpe nye laksefiskere godt på vej.

Den 20. juli fylder Orla Bertram-Nielsen 70 år, og et par uger senere er han for 25. gang instruktør ved forbundets laksekursus ved Gaula.

Når Orla Bertram-Nielsen fylder 70 år den 20. juli 2018, kan han se tilbage på et langt lystfiskerliv og en mangeårig indsats som instruktør i Danmarks Sportsfiskerforbund og som lokalredaktør og skribent ved Sportsfiskeren.

Orla bor i dag i Aalestrup og har grund lige ud til Simested Å, men han kommer oprindelig fra Varde-kanten, hvor han som femårig fangede sine første skaller og ål. De blev fulgt op af gedder og aborrer, som han fandt i et tilløb til Filsø. De første bæk- og havørreder fangede han i Varde Å-systemet, og udstyret med stålstang og Camo-hjul fangede han makreller fra første revle på Henne Strand på lune sommeraftener.

– Inspireret af salig Svend Saabyes ”Lystfiskerliv” blev min 10 års fødselsdagsgave en Jaguar splitcane fluestang med HDH-line, der nu pryder på væggen i mit arbejdsrum, fortæller Orla.

Orla blev medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund i 1962, og i årene 1962-64 deltog han på forbundets juniorlederkursus under kyndig og inspirerende ledelse af Julius Wedege, Ove Nielsen og Gunnar Lawcock.

Inspireret af salig Svend Saabyes ”Lystfiskerliv” blev min 10 års fødselsdagsgave en Jaguar splitcane fluestang med HDH-line, der nu pryder på væggen i mit arbejdsrum.

Orla blev forbundsinstruktør i 1979 og var instruktør på juniorlederkurset gennem 16 år. De seks år som leder af kurset. Sammen med instruktørkollega Per Jørgensen startede han voksenkurser, og sammen har de afholdt over 100 kurser med over 1000 deltagere. Når de sammen tager til Gaula i uge 33, er det 27. gang de afholder laksekursus, og det er 25. gang Orla er med som instruktør.

Orla har siden 1975 leveret stof til Sportsfiskeren, og da bladet i 1999 startede med lokalsider, fik Orla opgaven som lokalredaktør for det vestjyske område; en post han har bestredet lige siden.

Orla har altid haft fokus på at formidle sin viden og erfaringer, og det har juniorer i Trend Å Lystfiskeriforening nydt godt af gennem de sidste 20 år, hvor Orla har været juniorleder i foreningen.

– Jeg fisker flere gange om ugen næsten året rundt og er både til mercedes- og folkevognsfiskeri i ind- og udland. Har fisket på Kola mere end 20 gange, og var i en årrække manager på Umba Lodge. Ud over en snes elve i Norge har jeg vædet mine fluer i Sverige, Skotland, Ungarn, Britisk Columbia, Alaska, New Zealand og Patagonien, fortæller Orla.

Når han har været på sine ture i ind- og udland hjembringer han næsten altid nogle sten fra området. De finder så vej til hans helt egen strækning af Simested Å, hvor de med tiden bliver til det, man vist roligt kan kalde den mest internationale gydebanke i verden.