Tobis (1).jpg Åben galleriet

Tobis – mere end blot agnfisk

Tobis har alle dage været en superagn til havørreder, men i virkeligheden har den lille slanke fisk en del mere at byde på. Blandt andet som delikatesse på spisebordet.

Tobis er kendt som en af de ultimativt bedste havørredagn i saltvand. Og med rette. De kystfiskere, der har dyrket havørredfiskeriet med levende tobis, ved om nogen, at metoden er rasende effektiv til havørred – især de lidt større af slagsen. Det er derfor med god grund, at en stor del af de mest populærere kystblink er tobisimitationer, og at lange smalle fluer, som eksempelvis flatwings, sidder i mange kystflueæsker landet over. Tobis i den ægte vare, død eller levende, eller imitationer er ganske enkelt et godt valg, når der står kystfiskeri efter havørred på programmet. Når det så er sagt, er der selvfølgelig også en række andre rovfisk, der ikke kan stå for tobis. Fiskes der eksempelvis efter hornfisk, torsk, sej, havbars eller makrel, er tobis ligeledes et godt udgangspunkt som agn.

Tobis.jpg
Ny nordisk delikatesse. I sommermånederne er der store chancer for at træffe tobisstimer tæt under land, og det bør man udnytte. Tobis er nemlig lette at fange på stang, og så smager de helt fantastisk.

En nøgleart
At tobis er en god agn er ikke tilfældigt, da den udgør en vigtig del af fødegrundlaget for mange større fisk. Arten er faktisk et grundlæggende led i den marine fødekæde, som ikke alene har betydning for sunde bestande af en lang række danske fiskearter, men også marine pattedyr og havfugle. Derfor giver det også god mening, at de kommercielle fiskekvoter er blevet reduceret til et niveau, der sikrer bæredygtige tobisbestande, og som tager højde for udsving i bestandene år imellem.

Tobis (4).jpg
Grejet er simpelt, og alle kan være med. Foto: Søren Astrup Jørgensen

Nordisk supersnack
Erhvervsfiskeriet efter tobis er det største fiskeri efter en enkelt art i Nordeuropa. Fangsterne bliver landet som industrifisk og bliver efterfølgende anvendt til produktion af diverse former for dyrefoder. Der har aldrig været en tradition for at anvende tobis som spisefisk herhjemme, måske primært på grund af dens ringe størrelse. Men der er mange gode grunde til, at det burde være anderledes. Tobis er nemlig næringsrige på sunde fedtstoffer, og de er særdeles velsmagende. Dertil kommer, at de lever op til trenden med at anvende nordiske råvarer – af høj kvalitet og med fokus på miljø og bæredygtighed. Som mange andre små fiskearter, vokser og formerer tobisen sig hurtigt, hvilket gør den bedre egnet til at modstå et højt fisketryk, sammenlignet med større fiskearter som eksempelvis torsk. Små fisk, i bunden af fødekæden, er også mindre udsat for ophobning af tungmetaller, modsat arterne i toppen af fødekæden. Der er således gode argumenter for at sætte tænderne i tobis, og dertil er de nemme at fange på fiskestang – absolut et fiskeri, hvor alle kan være med.

Tobis (5).jpg
Færdige tobisforfang kan købes til små penge i de fleste grejbutikker landet over. Foto: Søren Astrup Jørgensen

Hvor, hvornår og hvordan
Tobisen herhjemme er rent faktisk ikke én art, men fem forskellige: havtobis, nøgentobis, kysttobis, tobiskonge og uplettet tobiskonge. Biologien er i væsentlige træk ens for dem alle. Tobis svømmer i store stimer og graver sig ned i sandet, når der ikke er mad nok at få, eller den har spist nok plankton. Ligeledes graver den sig ned i sandet om natten, idet den kun er fødesøgende i de lyse timer. Afhængig af størrelse er der forskel på, hvor længe tobisen er fødesøgende og dermed at finde frit svømmende i vore farvande. Sommermånederne er overordnet set det bedste tidspunkt at fange tobis. Det letteste sted at finde dem er i havneområder, typisk fra stenmoler eller andre steder, hvor du har mulighed for at fiske over dybt vand. Ofte vil du kunne se stimerne i vandet gennem et par polariserende solbriller – og herefter er det at fange fiskene ret taknemmeligt. Har du prøvet at fiske sild, så foregår tobisfiskeriet på præcis samme måde, blot med mindre kroge på forfangene. Tobisforfang finder du i de fleste større grejbutikker, og med et enkelt af disse og et lod på 20-30 gram, er du godt i gang. Kast i udkanten af stimerne og lav jiggende bevægelser med stangen. Ligesom under sildefiskeri, kan du med fordel lade forfanget »hænge« i vandet, når du først har fået en fisk på. Derved vil du ofte få flere fisk fra stimen med på forfanget. Fiskeriet er normalt bedst i morgen- og aftentimerne.

Tobis (3).jpg En aftentur på kajen kan hurtigt give tobis på tallerkenen eller i fryseren.

Fremgangsmåden er følgende:

• Til batteren gennempiskes 3-4 dl mel i en skål for at undgå klumper.
• Tilsæt 2 spsk. olie og hæld øl i gradvist, mens du pisker grundigt. Fortsæt med øllen til dejen har en konsistens som tyk fløde, og tilsæt derefter lidt salt og peber.
• Varm rigeligt med olie på en pande til cirka 160 grader. Er du i tvivl om temperaturen, kan du tjekke olien med en tændstik. Når enden af en tændstik begynder at syde er olien varm nok.
• Dyp fisken i din batter og hold den over skålen, mens den drypper af. Kom derefter fisken på panden og lad den stege i 3-4 minutter, indtil den er gylden brun.
• Lad derefter fisken dryppe af på et stykke køkkenrulle og server straks med aioli, hvidløgsmayonnaise, chillimayonnaise eller eventuelt lidt tatarsovs. Lidt friskpresset lime eller citron skader ikke. Velbekomme!

Tips til køkkenbordet Det er oplagt at anvende tobis til snacks eller tapas, men ligesom sild er den også fin at anvende til både varmrøgning og marinering. Men uanset tilberedning skal du være opmærksom på, at fiskenes holdbarhed er begrænset på grund af størrelsen. Derfor skal du sikre dig, at de hurtigt kommer på køl og bliver spist friske, eller bliver frosset ned i portionspakker straks efter fangst. Til gengæld er rensning af fiskene hurtigt overstået, idet du uden problemer kan spise fiskene hele med hoved og ben, uden at mærke gener ved at få ben i munden. Indvoldene tager man hurtigt ud med et enkelt snit, og ved derefter at føre en negl op gennem maven. Det er derfor med andre ord både let, sjovt og lækkert at bruge tobis til andet end agnfisk. Tobis så det batter Forfatterens egen favorit er tobis paneret i batter. Til to personer har du brug for 10-15 tobis.

Tobis (2).jpg
Friskfanget tobis paneret i batter og stegt i olie.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 4, 2016.