Materialer_FC3B3416.jpg Åben galleriet

Overfladeaction med gedderne

Når grøden og vandtemperaturen stiger, retter gedderne i højere grad blikket mod overfladen. Blandt vandplanter og åkander venter et eksplosivt og spektakulært fluefiskeri. Her forklarer Søren Flarup, tidligere vinder af DM i Fluebinding to år i træk, hvordan du nemt binder en fristende diverflue.

Plop. Den grønstribede flue lander stilsikkert knap en halv meter fra åkanderne og lægger sig på vandoverfladen. Fluen misser med øjnene, plirrer uroligt med gummibenene og vrikker lidt nervøst med halen. Vi kender det godt. Det er ikke så få farer, man kan forestille sig lure under overfladen, når man selv har hovedet oven vande og ikke kan bunde.
I den anden ende af fluelinen sidder Søren i sin pontonbåd og nyder det vellykkede kast og den overskyede junidag. Med et par hurtige tag i linen plasker fluen frækt i overfladen, efterfulgt af et par lange rolige indtag, hvor diveren dykker, for igen at stige og lægge sig nydeligt på overfladen. Men her ender svømmeturen. En trykbølge rejser sig hastigt bagfra, og den grønstribede dykker forsvinder i et drabeligt skumsprøjt.
Oppe i pontonbåden har Søren en del at se til med at sætte krogen, få styr på løslinen og sørge for, at fisken ikke vender og tager turen retur blandt åkanderne. Endnu et kapitel i fluefiskeriets mest visuelle genre skrives – nok en gedde har hugget på en Green Tiger Pike Diver.

Endnu en gedde kunne ikke modstå den dykkende diverflue.
Endnu en gedde kunne ikke modstå den dykkende diverflue.

Snydeflue
Man skulle ellers ikke tro, at en flue som Green Tiger Pike Diver kommer ud af Søren Flarups fluestik. Søren, som i dag arbejder som grafiker i jagt- og fiskebranchen, har nemlig dyrket fluebindingen mere end de fleste, og et af hans specialer var uhørt flotte popperfluer, bundet af sirligt pakkede hjortehår i mange farver.
– Egentlig er det jo nærmest fusk med den her flue. Jeg mener, det er jo bare at lime et færdigt hoved ovenpå en hale, og så er den pot ude. Ikke som de gamle hjortehårsfluer. Det går noget hurtigere at binde en diver med dem her, indleder Søren Flarup og rumsterer lidt med skumhovederne på bordet.
– Men snyd eller ej, de her divere både flyder og holder en del bedre end de gammeldags fluer. Med de her færdige hoveder kan man jo så hygge sig lidt med at dekorere med tusch i stedet. Selv om det der med dekorationen nok mest er for fluefiskerens skyld. Gedderne ser jo oftest denne type flue nedefra, så alt det vi kommer ovenpå, har sandsynligvis mindre betydning. Her er fluens grundfarve hvid og chartreuse, og det går man aldrig fejl af, når det gælder geddernes smag. Men lidt pynt og et par kække øjne gør fluen endnu mere appetitlig i mine øjne, forklarer Søren.

VALEUR-Popperaction08-06-007.jpg

Dykketeknik
Søren Flarup bor i det jyske geddemekka Randers, hvor han sæsonen igennem har rig mulighed for at opsøge de lokale gedder i både mose, sø, å og fjord.
– Jeg fisker gedder på flue året rundt, men jeg holder særligt meget af sommerens overfladefiskeri. Hvis maj måned er lun, starter jeg allerede der, og så klør jeg ellers på med poppere og divere helt frem til september. Det bliver faktisk mere og mere diverne, som sidder for enden af forfanget. Diverne larmer ikke helt så meget i overfladen som de traditionelle poppere, og på mig virker det ofte som om, de er mere tiltrækkende for gedderne. Og så er der selvfølgelig også det med muligheden for at få diveren et stykke ned i vandet ved at tage den ind med lange kontinuerlige tag. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan gedden slikker sig om munden ved synet af den syge fisk, som kæmper for at komme på ret køl og ned under overfladen.

MIC_m&p 5 top.jpg
Flyderinge og pontonbåde er perfekte fartøjer til at komme sommergedden nær.

Green Tiger Pike Diver

Krog: Ahrex TP610 str. 2/0 Trout Predator

Materialesikring (loop): 60 lb hard mono

Hale/vinge:
Hvid bucktail + 4 hvide schlappenfjer + tiger barred kaninstrimmel i chartreuse/white

Hackle:
Marabou, to hvide + to chartreuse

Diverhoved:
Rainy’s Foam Diver Head

Tusch:
Pantone grøn og sort

Gummiben:
Round Barred Rubber legs

Øjne:
Dragon Eyes 6mm, Volcanic

Bindetip
For at undgå, at fluens lange hale snor sig om krogen, bukker Søren en lille krave af kraftig 60 punds monofil med en tang. Denne form for materialesikring kan du få glæde af ved bindingen af mange andre typer fluer med lange haler. Bemærk også, at Søren klipper et stykke af øjnene på sin Green Tiger Pike Diver. Det giver fluen et ekstra frækt glimt i øjet.

Forslugen gedde
– Mit sommerfiskeri foregår oftest med mig selv siddende på overfladen, enten i flydering eller i min pontonbåd. Begge dele er fremragende redskaber til at komme tæt på gedden. Jo tættere du kommer på fisken, jo sjovere og mere spændende er det, når hugget falder. Husk også på, at gedderne lokkes til af overfladeaktiviteten. Får du først en, så fisk endelig videre i samme område. Når gedderne er i hugget, kan det virkeligt gå heftigt for sig. For et par år siden fik jeg en flot 5-kilos gedde i en lille krog på en privat sø, hvor ingen normalt fisker. Gedden havde kastet sig aggressivt over den stakkels diver, og fluen sad desværre så dybt, at jeg ikke turde fjerne den. Jeg vurderede, at fiskens chancer for at overleve var bedre, hvis jeg lod fluen sidde. Jeg klippede i stedet forfanget over, så tæt på fluen jeg kunne komme til, og satte gedden tilbage i søen igen.
Tidligt næste forår var jeg tilbage på samme plads, idet jeg vidste, at vigen også er en populær gydeplads blandt gedderne. Til min overraskelse lå den slugte popper nu og vuggede inde blandt sivene, kun få meter fra sommerens gerningssted. Selv om der ikke var meget tilbage af fluen, så var der ingen tvivl. Hvordan gedden er sluppet af med fluen, ved jeg ikke, men oplevelsen fik mig til at fortsætte med at klemme modhagerne ned på mine fluekroge, og min tro på genudsætning blev yderligere styrket.
Nogle gange er geddefluer bare supereffektive og i den forbindelse er det vigtigt at huske på, at gedderne ikke er helt så hårdføre, som vi troede en gang. Gode geddevande er desværre sårbare, slutter Søren ved fluestikket.

Geddepopper.jpg
step_01_FC3B3390.jpg
1: Sæt krogen i stikket og bind materialesikringen ind bagerst. Giv indbindingen en dråbe sekundlim.
step_02_FC3B3391.jpg
2: Bind et lille bundt bucktail ind til at understøtte resten af halen.
step_03_FC3B3394.jpg
3: Fire bløde schlappenfjer bindes ind to og to, ryg mod ryg.
step_04_FC3B3396.jpg
4: Bind kaninstrimlen ind ovenpå. Gerne så strimlen er en anelse længere end hacklerne.
step_05_FC3B3398.jpg
5: To hvide maraboufjer tørnes tæt umiddelbart foran halen.
step_06_FC3B3400.jpg
6: To chartreuse maraboufjer tørnes tæt op ad de hvide.
step_07_FC3B3401.jpg
7: Diverhovedet limes på med sekundlim. Vent på at limen tørrer helt op.
step_08_FC3B3404.jpg
8: Dekorér hovedet med vandfaste tuscher.
step_09_FC3B3406.jpg
9: To gummiben monteres på hver side ved hjælp af en stoppenål og en dråbe sekundlim.
step_10_FC3B3407.jpg
10: To øjne limes på diverhovedet, og fluen er færdig.

 

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 4, 2017.