Makrel  (12).jpg Åben galleriet

Eksplosive makreller

Med dens eksplosive kræfter er makrellen en af sommerens sjoveste fisk at hive i land, og oven i hatten er den nem at fange for hele familien. Læs her, hvordan du fanger de sortstribede minitun, uanset om du fisker fra land eller båd.

Tre hurtige spørgsmål til bådfiskeren

Jesper Larsen er en meget habil bådfisker, og her kommer han med tre gode råd til bådfiskeri efter makrel.

Hvad er de bedste forhold til makrelfiskeri?
– Det er bedst, hvis det har været stille vejr i et par dage. Jeg fisker altid fra opankret båd, fordi det er sjovt, at man kan holde makrelstimen inde ved båden hele dagen. Men det er vigtigt, at der er strøm. Jo stærkere strøm, jo mere spreder mit duftspor sig, hvilket er med til at tiltrække flere fisk. Så er der strøm og stille vejr, er du garanteret godt fiskeri, så længe du chummer op.

Hvad har en makrelfisker altid med i båden?
– En garvede makrelfisker har altid mange stænger med, så han er omstillingsparat. Jeg har omkring otte stænger med ombord, og allesammen har jeg rigget op med noget forskelligt. Makrellen er ikke klog, men dens instinkt for overlevelse er stærkt. Derfor undgår den ofte det blink, som lige har fanget ti artsfæller. Skift hele tiden mellem forskellige metoder. Jeg har altid rigget stænger op med alt fra små blink til en stang, hvor der bare sidder en lille trekrog på, så man kan sætte et meget lille stykke fisk på, der driver langsomt ned gennem vandet.

Hvornår på dagen fisker du?
– Jeg er altid ude, inden solen står op. Makrellerne trækker nemlig fra det kystnære og ud på dybere vand i det tidlige morgenlys. Har jeg allerede gang i mit chumspor, inden solen står op, kan jeg nå at ramme stimen, når den trækker forbi. Til chum bruger jeg udelukkende sild.

Klokken er kvart i fire, da vækkeuret ringer. Normalt ligger kæresten og jeg og vender os et par gange, inden fødderne finder gulvbrædderne. I dag går det dog hurtigt med at komme ud af sengen, for vi skal nemlig på makreljagt. Vi er på årets Makrel Festival og har booket en halv dag med båden Marianne F. Da vi kommer ombord, bliver stængerne hurtigt rigget til, mens solen langsomt viser sine første gyldne stråler. Nu venter vi ellers bare på, at kaptajnen ringer med klokken, så årets første makreller kan få lov til at bukke vores stænger. Ding, lyder klokken fra broen. Få sekunder senere står flere med makreller for enden af linen. Stemningen er overvældende, da vi senere på dagen vender snuden hjemad med spanden fuld af fede makreller.

Fra land i fralandsvind
Men makrellerne kan ikke kun fanges fra båd. Vil man gerne fiske fra land, er der blot et par kriterier, som skal være opfyldt, før dine chancer er gode. Der skal helst være dybt vand tæt inde under land. Det dybe vand finder man især inde langs moler, høfder og havne. Her kan der fanges makreller hele dagen, men aktiviteten er størst tidlig morgen og sen aften. Er der ovenikøbet fralandsvind, så er chancerne endnu bedre. Fralandsvind gør nemlig, at overfladevandet bliver blæst væk fra land, og vandet fra vandlaget langs bunden kommer ind til kysten. Fra dybet kommer fødeemner, der tiltrækker småfisk, som makrellen elsker at jage. Derfor er det heller ikke unormalt, at man ved østenvind kan opleve store stimer af makrel jage småfisk tæt på land. Specielt den jyske vestkyst er kendt for et vildt makrelfiskeri, når først vinden har været i øst et par dage. Udover at makrellen kommer tættere på land, så er fiskeriet også nemmere ved fralandsvind, fordi vandet bliver roligt. På samme tid er det også mere sikkert, fordi stenene ikke længere er glatte på grund af store bølger og skumsprøjt. Makrelfiskeriet begynder omkring midten af juni og varer til og med september. Men det sker ofte, at de første makreller allerede kommer i starten af juni, og fiskeriet kan fortsætte helt ind i oktober, alt efter forholdene.

Makrel  (5).jpg

Fiskeri fra båd
Er man til vands, så ændrer fiskemetoderne sig også. Man kan dyrke bådfiskeriet på to forskellige måder. Enten ved at sejle rundt efter stimerne af makrel eller fiske fra opankret båd. Sejler man efter dem, så bruger man et ekkolod til at lokalisere stimen i dybet. Det er en rigtig god metode, når der er mange, store stimer i farvandet. Er stimerne mere spredt, er fiskeri fra en opankret båd bedre. Her gælder det om at tiltrække fiskene ved at smide fiskerester ud i vandet. Et populært ord for fiskerester blandt makrelfiskere er chum. For at ens chum kan tiltrække makrellerne på bedste vis, skal der være strøm. Strømmen bærer fiskeresterne ud i vandet og danner en motorvej af lækre fiskestykker, som lokker makrelstimen til. Man kan chumme ved at hakke eksempelvis sild i små stykker og putte det i en løgpose. Når den rystes, falder der fiskestykker ud. En anden metode er at fryse sin chum i en pose med en snor igennem. Den tør langsomt op i løbet af dagen, og større fiskerester brækker af. Sørger man for at holde gang i sit spor af fiskerester, kan man fange næsten alle de makreller, man vil. Hvad enten man fisker fra land eller til vands, så skal du altid holde øje med overfladeaktivitet og dykkende måger. Det er ofte tegn på, at makrellerne jager fiskestimerne op til overfladen.

Makrel .jpg

Effektive blink og pirke
En pirk eller et kompakt blink monteret med et makrelforfang, er uden tvivl den mest effektive udrustning til at høste makreller med, når det gælder om at fange mange. Og på samme tid nok også den mest simple fiskemetode, hvis hele familien skal være med. En pirk kaster langt og synker hurtigt. Derved kan man fiske meget vand af i forskellige dybder. Ofte skal man helt ned på bunden for at finde frem til de hugvillige makreller. Man kan også bruge almindelig blink med makrelforfang. Man kan med fordel løfte stangen i små kontrollerede ryk. Det får de små fluer på makrelforfanget til at bevæge sig mere livligt i vandet. Fisker man ved molen, skal man næsten altid løfte makrellerne op over sten eller andre forhindringer, og det kræver en kraftig stang. Det kunne eksempelvis være en spinnestang på 10 fod med en kastevægt på omkring 20-50 g. Har man en meget let stang med en lav kastevægt, er det en god ide at droppe makrelforfanget og bare fiske med et blink eller en pirk, da det kan være nærmest umuligt at løfte flere makreller op over molen.

Makrel  (2).jpg Pirke og kompakte blink er gode til makrelfiskeriet. De kan kaste langt, og på samme tid synker de hurtigt ned gennem vandet.

En sikker vinder
Naturlig agn er som altid en sikker vinder, når det kommer til rovfisk. Naturlig agn som tobis, sild, hornfisk og sågar makrel, fisket under et glideflåd, er ofte den rette medicin til de sortstribede minitun. Med et glideflåd har man mulighed for hele tiden at indstille fiskedybden og derved fiske, hvor makrellerne befinder sig. Under glideflådet monteres et kuglebly i passende størrelse og herunder et nylonforfang på en meter, monteret med en lille trekrog, hvor agnen kan sættes på. Er der strøm, er strømrenden god at affiske med et glideflåd. Her patruljerer makrellerne gerne i jagten på småfisk. En uhyre effektiv og hyggelig metode.

Makrel  (3).jpg Ved at benytte et glideflåd til medefiskeri efter makrel, har du hele tiden mulighed for at indstille fiskedybden. På den måde kan du fiske nøjagtigt i den dybde, hvor makrellerne befinder sig.

Flue-makrel
En tredje metode til makrellerne er fluefiskeri. Det er ikke den nemmeste måde at fange makrel på, men sjovt er det, når forholdene er til det. Man kan både fiske med flue fra båd og fra land, men fra land kræver det, at makrellerne kommer helt tæt på, så man kan komme på kastehold. Ofte kommer man til at stå på en mole eller en høfde, og her er en linekurv guld værd. Ellers kan linen falde ned mellem stenene og blive ødelagt. Fluegrejet til makrellerne kan være alt fra klasse 5-8, men jo lettere grejet er, jo sjovere bliver det. Og underkend ej makrellen. Det er en brav fighter. Men kræsen er den ikke kendt for at være, så valget af flue er ikke altafgørende for succes. Som hovedregel er fiskeimitationer gode valg. Fra båd vil fluefiskeriet for det meste foregå opankret, hvor et chumspor lokker makrellerne ind.

Makrel  (1).jpg
Makreller over kiloet er ikke unormalt, og de store fisk giver kamp til stregen på fluegrejet.

Nem røget makrel

– Start med at gnide de rensede makreller ind i en blanding af sukker og salt – bestående af en del sukker til ti dele salt. Det trækker væske ud af makrellerne, og røgen har nemmere ved at sætte sig i kødet. Dæk dem med film og læg dem ind i køleskabet natten over, så bliver resultatet bedst.
– Næste aften, inden du smider dem i røgeovnen, skal de tørre en times tid ude i den friske luft. Dæk dem gerne til med et fluenet, så du undgår, at fluerne sætter sig på dem. Nu er de klar til røg.
– Man kan bruge kuglegrill, gasgrill eller en helt almindelig røgeovn. Ryger man makrellerne i eksempelvis en Kasper Røghat, er det bedst at bruge smuld, som let bliver omdannet til røg. Sker det i en grill, kan man bruge smuld eller flis direkte oven på de glødende kul.
– Læg makreller i, og lad dem få røg. Hvor lang tid de skal have er afhængig af varme og størrelse på makrellerne. I en lille Kasper Røghat kan 15 min være nok, mens det i større røgeovne kan tage op til en time. De skal være gyldne og lækre.
– Så er der friske og lune makreller. Servér dem med små kartofler eller på ristet rugbrød med karse og purløg.

En stor makrelfest
Hvert år, den tredje weekend i august, afholdes der Makrel Festival i Odden Havn på Sjællands Odde. Festivalen er vært for Danmarksmesterskaberne i makrelfiskeri, men det er en konkurrence, hvor alle kan være med. Festivalen handler om meget mere end bare makrelfiskeri. Det er nemlig en festival i bedste stil, hvor der er boder med mad, fiskegrej, lokale specialiteter og meget mere. Du kan læse mere og tilmelde dig Danmarksmesterskaberne på www.makrelfestival.dk.

Makrel  (10).jpg

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 4, 2017.