Boganmeldelse: Velskrevet bog om vellykket premiere ved Storå

Laksepremieren_3D.png Karsten Bangsgaard er igen på laksebanen med sin anden bog om det storslåede fiskeri ved Storå.

Den odenseanske biolog, Karsten Bangsgaard, har udgivet sin anden bog om sin og vennen Mogens’ hæsblæsende laksefiskeri i det vestjyske. Denne gang om et par yderst medrivende premieredage.

Karsten Bangsgaard: Laksepremieren

-Forlaget Mellergaard 2018 
-Paperback 108 sider
-Fås i førende grejbutikker til 150 kr.

Sidste år debuterede Karsten Bangsgaard, der er biologisk medarbejder hos Fyns Laksefisk, med bogen ”Den nyudklækkede Laksefisker”, hvor han med forståelig entusiasme berettede om sin første fantastiske fiskesæson langs Storås græsgrønne bredder, hvor ikke færre end 14 laks faldt for hans snurrende kondomspinnere.

Nu er Karsten aktuel med en ny bog om Storås velsignelser med titlen ”Laksepremieren”. Mens den første bog handlede om en række vellykkede fisketure i løbet af sæsonen 2016 sammen med vennen Mogens, koncentrerer den nye bog sig jf. titlen om de to første premieredage medio april 2017.

Eller mere præcist begynder den faktisk allerede midt i vinterens mulm og mørke med påtrængende drømme om den kommende sæson og udvikler sig til rødglødende laksefeber i takt med, at premieren nærmer sig. Så første halvdel af bogen handler kort fortalt om forventningens mange glæder og den nærmest uudholdelige ventetid, inden han og Mogens kan hoppe i bilen og sætte kurs mod deres drømmes å aftenen før den store premieredag ved Storå.

Inden da har han blandt andet reflekteret over Dinesens gigantiske rekordlaks på 26,5 kg fra Skjern Å og ladet tankerne svæve tilbage til en mindeværdig ungdomstur til sydsvenske Mørrumsåen sammen med faren, mens han næsten manisk henter inspiration i bøger, hjemmesider og fotos om laks og laksefiskeri i en række korte, intense kapitler.

Bogens anden halvdel er til gengæld skrevet som ét langt kapitel om selve premierefiskeriet. De to venner har strategisk valgt at starte før daggry på Kvickly-stykket midt inde i Holstebro by for at undgå det værste premiereræs. Missionen er tæt ved at lykkes fra starten, da Mogens kroger en stærk blanklaks på sin flue, men umulige landingsforhold og manglende fangstnet gør, at han desværre mister sit trofæ.

Trods mange timers flittigt fiskeri kun afbrudt af korte spisepauser og den nødvendige laksesnak og premierehygge blandt ligesindede, lykkedes det dem ikke at fange laks den første dag - men de kan trods alt glæde sig over synet af andres forsølvede fangster.

De kunne ikke drømme om at give op, men fortsætter ufortrødent på andendagen med samme imponerende energi og tyrkertro på deres forehavende. Efter 17 timers stangslid ender de på favoritstykket ved Idom, hvor der kun er to biler tilbage på p-pladsen. Her slutter Karsten de to venners hæsblæsende premiere-odysse med en superflot drømmelaks, og alt går dermed op i en højere enhed.

”Laksepremieren” er en meget personlig, men letlæst bog, hvor forfatteren på sin talesprogsagtige, fabulerende facon formår at indfange fiskeriets mange små detaljer, som også karakteriserede ”Den nyudklækkede laksefisker”. Man snakker tit om den vanskelige toer, men i Karsten Bangsgaards tilfælde forekommer hans nye værk faktisk være en tand mere vellykket og helstøbt end den første.