Tørken sætter sit præg på de små vandløb

Rydsbæk Der er stadig vand i Rydsbæk på Møn, men fortsætter tørken, kan det hurtigt blive kritisk.

Vandet løber endnu i de fleste små vandløb, men fortsætter tørken, begynder det at blive kritisk i løbet af et par uger. Her får du en række korte meldinger fra vandløbsfolk fra hele landet.

Mere end tre uger i træk uden en eneste regnvejrsdag begynder nu at kunne mærkes ude ved de små vandløb øverst i å-systemerne. Netop her i de små åer og bække vokser ørredynglen op, og vandmangel er naturligvis kritisk for deres overlevelse.

Vi har talt med en række vandløbsfolk fra hele landet, og den gennemgående melding er, at vandet stadig løber, men vandstanden er lav og fortsætter tørken, vil problemerne hurtigt melde sig.

Du kan læse deres tilbagemeldinger her.

Faxe Bugt og Præstø Fjord
– Det ser ikke godt ud. Alle de små vandløb får en over nakken, fortæller Søren Jensen fra Pionerer i Vandpleje (PIV), som arbejder med vandløb til Faxe Bugt og Præstø Fjord.

Søren regner med, at kun Vivede Mølleå, Faxe Å og Krobækken står distancen, hvis tørken fortsætter. Den manglende nedbør betyder også, at problemer med urenset spildevand bliver forstærket, da det ikke bliver fortyndet i særlig grad.

Endelig kan han melde om store og tiltagende problemer med fedtemøg ude i Faxe Bugt.

Roskilde Fjord
Kaj Larsen fra Havelse Å vandplejegruppe følger situationen ved flere af vandløbene ved Roskilde Fjord.

– Der er stadig rimeligt med vand selv i de mindre forgreninger i Havelse Å. Det skyldes til dels, at de får tilført spildevand fra flere små rensningsanlæg. Jeg har målt vandtemperaturen i åerne til 19-20 grader de seneste dage, fortæller Kaj Larsen og fortsætter:

– HOFOR, der forsyner hovedstaden med drikkevand, indvinder meget i området, men lige nu giver det ikke de store problemer. Jeg håber dog, at HOFOR vil lave kompensationsudledninger, hvis tørken fortsætter og truer med egentlig udtørring af for eksempel Gørløse Å.

I Græse Å løber der fint med klart vand, men både her og i Kollerød Å er der allerede nu mange trådalger, der forbruger meget ilt om natten.

Frueholt Bæk Der løber stadig vand i de fleste vandløb ved Kolding.

Kolding Fjord
Jørn Chemnitz fra Kolding Sportsfiskerforening har været rundt for at se på vandløbene i Kolding Å-systemet.

– I Koldingområdet er vi sluppet nådigt indtil videre. Der er kun et enkelt vandløb, hvor udtørringen er rigtig slem. De andre klarer sig endnu, og det skyldes nok, at grundvandstanden er høj efter vinteren og forårets nedbør, fortæller Jørn Chemnitz.

Mange af vandløbene er dog blevet smallere, så der bliver alt i alt færre kvadratmetre, som ynglen kan opholde sig på og dermed en mindre produktion. Der er også en del trådalger i vandløbene, men langt fra så slemt, som sidste år.

– 14 dages tørke mere, så begynder det for alvor at se kritisk ud, men lige nu er der stor opgang af havørreder i åen, slutter Jørn.

Als og Sundeved
Morten Ringive fra Vandplejen ANA arbejder med de små vandløb på Als og Sundeved, og her er der stadig vand i vandløbene, men fortsætter tørken et par uger mere, vil problemerne begynde for ynglen.

– Ørredynglen er stadig så små, at de sagtens kan klare sig og finde skjul. Det er værre, når tørken rammer senere på sommeren, fortæller Morten og fortsætter:

– Vi har lige nu rigtig meget yngel i vandløbene og faktisk så mange, at de skal slås om den føde, der er tilgængelig i vandløbene.

Frederikshavn
Vandløbene ved Frederikshavn har lige nu en vandstand, der ligger 15-20 cm under normalen for de store vandløbs vedkommende, og der er derfor ikke kommet gang i opgangen af havørreder, fortæller Kim Larsen der er formand for Lystfiskerforeningen for Frederikshavn og Omegn.

I de mindre vandløb mangler der 10 cm vand, men der er ikke nogen udtørring, og Kim regner med, at ynglen trækker med nedstrøms ved den lavere vandstand, så lige nu er han ikke så nervøs, men fortsætter tørken, og bliver markvandingen forøget, kan det komme til at se anderledes ud i løbet af nogle uger.

Tørken er kritisk for både fisk og fiskemuligheder
Bliver de små vandløb ramt af udtørring, som det for eksempel skete i den meget tørre sommer i 2018, kan det få stor betydning for fiskeriet i de efterfølgende år.

 

Udtørring og meget lav vandføring vil betyde, at langt færre yngel overlever sommeren, og de næste to år vil de give en stor nedgang i antallet af smolt, der trækker i havet. Det vil give et dårlige fiskeri på kysten og senere også i åerne, når færre fisk vender tilbage for at gyde

 


– Vi så det tydeligt i årene efter 2018, hvor mange kystfiskere oplevede nedgang i antallet af fisk på kysten. Mængden af udsætningsfisk var jo den samme, men en stor del af den naturlige produktion manglede, og det er sandsynligvis en del af forklaringen på de meldinger, vi fik om færre havørreder fra dele af landet, fortæller Danmarks Sportsfiskerforbunds biolog Kaare Manniche Ebert.

 

- Hvis vi endnu en gang skal gennem en tør sommer, hvor gydevandløb over hele landet bliver tørlagt, så kan det for alvor blive kritisk for havørrederne. Bestandene har simpelthen meget svært ved at kompensere for gentagne tørkeperioder, hvor en stor del af ynglen dør, slutter Kaare Manniche Ebert.

Fyn
På Fyn holder Søren Knabe fra Havørred Fyn godt øje med de mange små og store vandløb, og han er indtil videre fortrøstningsfuld.

– Der løber fint med vand selv i de mindre vandløb. Vandstanden er selvfølgelig lav, men det er ikke kritisk endnu, fortæller han.

Han håber dog ikke, det fortsætter en måned frem, og kommer der tilladelser til forøget markvanding, kan der blive problemer.

Haderslev Fjord
Erik Tveskov fra Sønderjysk Sportsfiskerforening følger vandløbene ved Haderslev Fjord.

– Der er vand i de små vandløb endnu. Det er i store træk grundvand, det handler om nu. Det såkaldte baseflow, fortæller han og fortsætter:

– Det er vigtigt, at vi får skabt nogle naturlige vandløb med høller og stryg. Fiskene kan nemlig overleve i høllerne, når strygene tørrer ud. Beplantning, så vandløbene får 50% lys og 50% skygge, vil også være med til at modvirke udtørring.

Bornholm
– Det ser rigtig skidt ud her på øen, fortæller Bjarke Borup fra Vandpleje Bornholm. Han fortsætter:

– Flere vandløb er allerede tørre, og det er desværre ikke et ukendt fænomen, for vi har set det hvert år siden 2018. Da DTU lavede bestandsundersøgelser i sensommeren sidste år, måtte de springe mange vandløb over, for der var simpelthen ikke vand i dem.

Bjarke fortæller også, at der de senere år er sker en udvikling, så der falder rigtig meget regn fra oktober og hen over vinteren, mens det så går i stå fra slutningen af marts. Undersøgelser har heldigvis vist, at noget af ørredynglen klarer sig ved at trække ud i det brakke kystvand, inden de smoltificerer.

Vejle Fjord
Forbundets biolog Kaare Manniche Ebert følger vandløbene ved Vejle Fjord helt tæt. Han fortæller, at enkelte vandløb – som for eksempel Ibæk, der løber ud i Vejle Fjord 5 km øst for Vejle – allerede er udtørrede på delstrækninger.

– Men det er heldigvis endnu ikke det generelle billede. Jeg tjekkede en række tilløb til Vejle Å først på ugen, og der var stadig tilstrækkeligt med vand i dem, til at ynglen kan overleve. Det er dog bekymrende, at vi så tidligt på sommeren har så lidt flow i gydebækkene. Det ser faktisk værre ud end i 2018, hvor rigtig mange vandløb var tørlagte fra sidst i juli og 1-2 måneder frem, siger Kaare. Han frygter derfor, at det kan gå endnu værre end i 2018.

Humbæk I Humbæk på Als løber der stadig lidt vand.
Jordrup Skovbæk I Jordrup Skovbæk ved Kolding mangler der nu vand.
Seest Mølleå I seest Mølle Å ved Kolding løber der stadig vand, men trådalgerne breder sig.

Sønderjylland
Torben Hansen fra Brede Å Lystfiskerforening fortæller, at der fortsat er vand i vandløbene i Brede Å-systemet.

– Vi havde heller ikke udtørring i den tørre sommer i 2018, og det skyldes sikkert, at der kommer rigeligt med grundvand fra den bakkeø, som åsystemet afvander, fortæller han.

Der er heller ikke problemer i vandløbene omkring Aabenrå, hvor Torben arbejder, men fortsætter tørken i flere uger, vil det begynde at stramme til.

Midtjylland
Tom Sørensen, der er formand for Karup Å Sammenslutningen, fortæller, at der er fin vandføring og rent vand i selve Karup Ås hovedløb. Han har målt vandtemperaturen til cirka 15 grader, hvilket ikke er kritisk, men det store optræk af fisk er ikke kommet endnu.

– Men der er lavt vand i tilløbene, og det kan godt give panderynker, for kommer der et skybrud, vil der med den lave vandstand blive frigjort en masse okker, som er et problem for især de mindre ørreder, fortæller han.

Møn og Sydsjælland
Christian Skotte, der er Natur- og Miljøteamkoordinator for forbundet i det sydsjællandske område, har kigget på vandløbene på Sydsjælland og på Møn.

– Der løber stadig vand i alle de små vandløb, så lige nu er der ikke grund til bekymring for ynglen. Jeg er derimod bekymret for, at tørken har haft negative konsekvenser for smoltudtrækket, så en del af fiskene ikke er kommet i havet, fortæller han og fortsætter:

– Lige nu ser jeg masser af yngel i vandløbene, men fortsætter tørken, kan det blive rigtig slemt om en måneds tid.

Christian Skotte fortæller også, at de små vandløb på Møn aldrig tørrer helt ud, selv ikke i den meget tørre sommer i 2018.