Sydsvensk kommune vil fjerne tre store spærringer i samme projekt

Papirfabrikken1 (1) Opstemningen ved papirfabrikken ved Klippan er en af de tre spærringer, som kommunen vil fjerne. Foto: Andreas Trobäck.

Rönne Å i Skåne løber lige syd om Klippan, og her er der indenfor blot fire kilometer tre store spærringer ved to kraftværker og en papirfabrik. Kommunen er nu langt fremme med planer om at fjerne alle tre spærringer i ét og samme projekt, hvilket vil give vandrefiskene adgang til mange kilometer vandløb opstrøms Klippan.

Rönne Å er et af de største vandløb i Skåne. Åen løber fra Östre og Västre Ringsjön i det centrale Skåne mod nordvest gennem dalen mellem Söderåsen og Hallandsåsen og ud i Kattegat ved Ängelholm. Den er ureguleret og har mange fine tilløb med fint fald fra de to åse.

Vandrefiskenes adgang til de mange vandløb med fine gyde- og opvækstområder er imidlertid grundigt blokeret af hele tre store spærringer lige syd for Klippan by. Her møder fiskene på en kun fire kilometer strækning to opstemninger ved kraftværkerne Stackarp og Forsmöllan og en opstemning ved en papirfabrik. At det overhovedet er muligt at have tre opstemninger på så kort en strækning, vidner om det store fald, der er på åen på netop den strækning.

Forsmöllan Før Og Efter (1) Foto: Carina Lindkvist.

Indsats på vej
Lige nu er Klippan Kommune langt fremme med planer om at få fjernet de tre spærringer i ét samlet projekt.

Projektet indebærer, at de tre opstemninger fjernes helt, og søerne ved de to kraftværker tømmes for vand. I stedet får åen et frit forløb med kraftige naturlige fosser ned over de klipper, der er i området.

Kommunen har valgt at se bort fra løsninger, der indebar etablering af fisketrapper, så der fortsat kunne produceres el i kraftværkerne. Hvis fisketrapperne skulle fungere, ville det kræve så stor en andel af vandføringen, at det ville betyde en væsentlig lavere elproduktion. Desuden ville der fortsat være betragtelige problemer for de fisk, der skulle trække nedstrøms mod havet.

Papirfabrikken Før Og Efter Foto: Carina Lindkvist.

Begrænset elproduktion
De to kraftværker, som nu skal nedlægges, har årligt produceret, hvad der svarer til forbruget i 485 husstande. Kommunen angiver, at den samme mængde strøm kan produceres af to middelstore vindmøller.

Kommunen har derfor valgt at opkøbe kraftværkerne for i stedet at fremme biodiversiteten i åsystemet, samtidig med at man har et godt øje til en fremtidig øget lystfiskerturisme, der ikke mindst er baseret på et bedre laksefiskeri i åen.

Stackarp Før Og Efter Foto: Carina Lindkvist.

Projekt til mange millioner
Kraftværkerne blev opkøbt for, hvad der svarer til 18,2 millioner danske kroner. Heraf skulle kommunen selv udrede 4,55 millioner. Derudover kommer så omkostningerne til selve projektet, hvor EU er den store bidragsyder, mens resten betales af Klippan Kommune, fem andre kommuner ved Rönne Å, naturbeskyttelsesforeningen og den svenske stat.

Den sidste myndighedsbehandling
Lige nu er hele projektet til behandling hos Mark- och Miljödomstolen, hvilket er normal praksis i Sverige. Retten skal tage stilling til, på hvilken måde kraftværkerne skal fjernes, og kommunen er blandt andet blevet bedt om at redegøre for, hvordan man vil håndtere den fosfor, der kan blive frigivet ved tømningen af kraftværksøerne.

Håber at være i mål i 2026
Hos kommunen håber man at have de endelige tilladelser på plads til efteråret eller i løbet af vinteren. Derefter går man i gang med at sænke vandstanden i kraftværksøerne, og i juni 2024 påbegyndes nedrivningen af kraftværkerne.

Hele projektet forventes færdigt i 2026.

Forsmöllan 2 Kraftværket ved Forsmöllan. Foto: Andreas Trobäck.
Klippan 2 Spærringen ved papirfabrikken. Foto: Andreas Trobäck.
Stackarp 1 Kraftværket ved Stackarp. Foto: Andreas Trobäck.

Se det fra oven
Rönne Å-projektet er en del af EU- projektet Life Connects. I forbindelse med dette projekt blev der optaget en dronefilm, der viser de nuværende forhold ved Klippan.

Tjek den her: