Stor ildsjælepris til fiskemester Søren Larsen

P5100312 Ildsjæleprisen er en stor anerkendelse af Søren Larsens mangeårige arbejde for at sikre den danske bestand af vildlaks.

I dag uddeler 15. juni Fonden to store naturpriser, og den ene pris på 100.000 kr. går til fiskemester Søren Larsen fra Dansk Center for Vildlaks som en anerkendelse af det store arbejde for at redde den vilde laksebestand i de danske vandløb.

15. juni Fonden uddeler hvert år to naturpriser, Naturprisen og Ildsjæleprisen, for særlige indsatser for den danske natur og biodiversitet.

Priserne uddeles i dag tirsdag den 14. juni, og Naturprisen, der er på 200.000 kr., går til godsejer Ivan Reedtz-Thott, for en ambitiøs, målrettet og meget omfattende indsats for at genskabe en stor og dynamisk natur på Præstø Fed og nærliggende lokaliteter, mens Ildsjælprisen på 100.000 kr. gives til fiskemester Søren Larsen, Skjern, for hans langvarige og vedholdende indsats for at bevare den danske vildlaks.

15. Juni Fonden
15. Juni Fonden, der er stiftet af det naturinteresserede ægtepar, Valdemar og Lise Kähler, bidrager til at sikre og forbedre de danske landskabelige og naturmæssige værdier samt den danske biodiversitet.

 

Derfor uddeler fonden hvert år to naturpriser, Naturprisen på 200.000 kr. og Ildsjælprisen på 100.000 kr. Fonden ønsker herigennem at støtte personer eller grupper af personer, der gennem egne initiativer aktivt har gjort en særlig og ekstra indsats for naturen til stor inspiration for andre.

 

Læs mere om 15. Juni Fonden her

40 års arbejde for at redde vildlaksen
Når fonden har valgt at give ildsjæleprisen til fiskemester Søren Larsen, skyldes det ikke mindst, at han over en periode på 40 år har arbejdet målrettet for at redde den oprindelige danske atlanterhavslaks. Fra at være betragtet som uddød i Danmark findes den oprindelige danske atlanterhavslaks nu i otte vandløb i Danmark.

I 1980-1981 tog Søren Larsen initiativ til undersøgelsen ”Vildfiskene i Skjern Å Systemet”. Det var her, man fandt lakseyngel i Karstoft Å, på et tidspunkt hvor man ellers havde erklæret laksen for uddød i Danmark.

- Fra 1982 var han initiativtager til projektet Red Skjern Å Laksen med indfangning af moderfisk af laks i Karstoft Å. Et omfattende pionerarbejde, der i vid udstrækning var baseret på frivilligt arbejde, som Søren Larsen motiverede og inspirerede til, lyder det i Fondens begrundelse, som fortsætter:

– Søren Larsen har bidraget til at etablere et miljø af ressourcepersoner, forskere, frivillige og myndigheder i et fælles samarbejde omkring laksebeskyttelsen. Hans vedholdne arbejde med at bevare laksen har dermed haft en stor indflydelse på hele vores forståelse af vandløbsmiljø og vandløbsbeskyttelse.

Glad og beæret
På vej til dagens prisoverrækkelse lykkedes det Sportsfiskeren at fange Søren Larsen, der var særdeles glad og beæret over at modtage prisen.

– Jeg er meget glad og havde slet ikke set det komme. Det har været en lang og sej kamp, og det er fantastisk, hvad vi har nået. Og her tænker jeg ikke kun på min egen indsats, for vi har været mange personer om at nå dertil, hvor vi er i dag, med et fantastisk laksefiskeri der har international bevågenhed, udtaler en glad Søren Larsen.