Vær med til at sætte fokus på vandrefisk og fri passage i 2020

Bornholm2011 193 Udlægning af gydegrus er en af mange aktiviteter, din forening kan arrangere i anledning af World Fish Migration Day. Foto: Kaare Manniche Ebert.

Forbered et event i din forening på World Fish Migration Day 2020, og vær med til at sætte fokus på vandrefiskenes behov for gode gydeforhold og fri passage sammen med naturelskere på hele kloden.

Om World Fish Migration Day

World Fish Migration Day er en globalt event, der foregår hvert andet år for at skabe opmærksomhed om fiskenes behov for fri passage i floder og vandløb. Med eventet ønsker organisationen the World Fish Migration Foundation at forbinde fisk, vandløb og mennesker.

Temaet for den næste World Fish Migration Day den 16. Maj 2020 er KÆRLIGHED, og det er i høj grad med reference til vandrefiskenes drifter, der resulterer i gydning og atter nye generationer af blandt andet laks og ørred. Men temaet kan også tolkes anderledes. For det er menneskenes kærlighed til fisk og vandløb, der er baggrunden for, at hundredevis af arrangører i 63 lande stillede op med et event på World Fish Migration Day 2018 og gjorde opmærksom på, at der stadig er alt for mange spærringer i vandløbene!

World Fish Migration Day er en verdensomspændende begivenhed, der finder sted hvert andet år for at minde os alle om, at vi skal passe godt på de vilde fiskebestande. Vandløb og floder uden spærringer er en forudsætning for fremtidens fiskebestande, for vandrefisk skal kunne vandre opstrøms og gyde og nedstrøms til opvækstområderne i havet. Men dette er ikke en selvfølge, da mange vandløb og floder stadig er spærret af opstemninger og dæmninger. Ifølge en analyse præsenteret i tidsskriftet Nature er kun tre ud af 25 større europæiske floder med en længde over 1000 km således fri af menneskeskabte spærringer.

Problemet kommer igen på dagsordenen i hele verden, når World Fish Migration Day afholdes lørdag den 16. maj 2020. Denne gang har organisationen bag eventet en ambition om at nå op på mindst 1000 lokale arrangementer i forbindelse med World Fish Migration Day.

Bliv arrangør
Alle kan blive arrangør af et lokalt event, og konceptet må gerne være simpelt. Formålet er at skabe opmærksomhed om World Fish Migration Day lokalt og at give deltagerne en god oplevelse. Det gjorde Vends Sportsfiskerforening med et arrangement på World Fish Migration Day i 2018, og de gør det igen i 2020. Denne dag skal deltagerne hjælpe med at udlægge gydegrus og skjulesten i Viby Å på Fyn.

– Alle kan være med til et restaureringsprojekt, lige fra de yngste til de ældste, og det giver bare så meget liv at lægge de sten ud, at man ikke drømmer om det. Jeg synes, det er vigtigt at støtte op om World Fish Migration Day og sætte fokus på de trods alt gode vandløb, vi har i Danmark, siger Søren Knabe fra Vends Sportsfiskerforening.

Social Media Covers Kopi

World Fish Migration Day 2018

På World Fish Migration Day den 21. April 2018 blev der på verdensplan afholdt 570 events, og der var danske arrangementer iblandt. Nogle af dem var:

• Udlægning af gydegrus og skjulesten i vandløb i alle 10 fynske kommuner sammen med Vandpleje Fyn og de lokale fynske foreninger

• Etablering af gydebanker og skjul i Bjergbækken med Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening

• Udlægning af gydegrus og sten i Rønbækken med Favrskov Kommune

• Udplantning af vandplanter på det nyrestaurerede stykke af Giber Å med vandløbsgruppen Vandstjernerne under sammenslutningen af Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere (ØLF)

• Udplantning af vandranunkler i Tuse Å med Tuse Å’s Ørredsammenslutning

Tag kommunen i hånden
I 2018 blev der i anledning af World Fish Migration Day udlagt gydegrus og skjulesten i vandløb i alle 10 kommuner på Fyn i samarbejde med Vandpleje Fyn og de lokale fynske sportsfiskerforeninger. Alliancen betød, at Fyn var stærkt repræsenteret på verdenskortet over arrangementer på World Fish Migration Day.

Det er en god ide at inddrage kommunerne og få flest mulige foreninger til at engagere sig i World Fish Migration Day, mener Søren Knabe.

– Hvis mange klubber støtter op om eventet, får det meget mere gennemslagskraft. Og hvis kommunernes vandløbsmedarbejdere synes, det er en god ide, så er politikerne også med på den, og så er medierne også med på den, og så kører det bare, siger Søren Knabe.

– At deltage i World Fish Migration Day er en rigtig god måde at komme ud over rampen på og få noget omtale for vandløbenes skyld, tilføjer han.

Mange muligheder
Et event på World Fish Migration Day kan have mange forskellige udformninger. En del arrangører laver vandpleje sammen med deltagerne, men I kan også arrangere et foredrag, en quiz, en fisketur eller en fremvisning af World Fish Migration Days dokumentarfilm Love Flows.

Hvis der indgår vandløbsrestaurering i jeres arrangement, bør I involvere kommunen i god tid, så I kan nå at få den nødvendige tilladelse til vandløbsarbejdet. Men I behøver ikke opfinde den dybe tallerken. Skal I alligevel have lagt noget gydegrus ud, kan I passende slå projektet sammen med et arrangement på World Fish Migration Day. Bemærk, at man gerne må afholde sit event i dagene op til den officielle begivenhed den 16. maj.

Her kan du se alle arrangementer, der foreløbigt er registreret på World Fish Migration Day 2020. Husk at registrere jeres arrangement, så det bliver synligt på kortet.