Invasiv plante sætter stopper for fiskeri

hedeland.JPG De næste 2-3 år vil det ikke være muligt at fiske i Hedeland Fiskesø, da en invasiv plante skal bekæmpes.

Planten Carolina Cabomba, der bruges som akvarieplante, har desværre fundet vej til Hedeland Fiskesø ved Roskilde. Det får nu den konsekvens, at hele søen skal tømmes, og der kan tidligst fiskes i søen igen om 2-3 år.

Carolina Cabomba

Carolina Cabomba, som også kendes som Grøn Cabomba, er meget anvendt herhjemme som akvarieplante.Den stammer oprindeligt fra subtropiske og tempererede egne af Nordøst- og Sydøstamerika. Med akvariekulturen er den blevet spredt til hele verden og er blevet introduceret i den vilde natur flere steder, hvor den fortrænger den lokale flora.

 

Robust og spredningsdygtig

Carolina cabomba er utrolig robust og spredningsdygtig og kan derfor hurtigt udkonkurrere lokale arter. Dens massive forekomster foresager ofte tilstopning af grøfter og vandløb. I store populationer kan der ske en forskydning i næringsbalancen i vandløbene, når planterne dør ned om efteråret, da store mængder plantemateriale så bliver frigivet på én gang.

 

Svær at få bugt med

Den invasive plante formerer sig især ved, at et stykke af planten river sig løs, driver med strømmen og slår rødder et nyt sted. Det gør også planten svær at få bugt med, da selv små stykker af planten kan overleve og slå rødder igen, når man prøver at begrænse planten ved at fjerne den.

 

Læs hele Miljøstyrelsens beskrivelse her.

Michael H. Larsen, der er bestyrelsesmedlem og juniorleder i Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK), måtte forleden meddele ROLKs formand Uffe Clemmesen, at der ikke længere kunne fiskes i Hedeland Fiskesø.

Michael H. Larsen er desuden formand for Hedeland Fiskesø-sammenslutningen, og Hedeland I/S, der driver hele Hedelandområdet, havde meddelt ham, at man havde besluttet, at hele søen skal tømmes.

Årsagen er, at man har fundet planten Carolina Cabomba i søen. Den anvendes normalt som akvarieplante, men ude i naturen er den invasiv og meget ødelæggende for økosystemet. Man ønsker derfor at få den fjernet helt, inden den spreder sig til andre søer eller vandløb.

Cabomba_caroliniana_5447113.jpg Det er uklart, hvordan planten er havnet i søen, men den er meget anvendt som akvarieplante. Foto: Leslie J. Mehrhoff, University of Connecticut, Bugwood org.

Intet fiskeri de næste 2-3 år
– Det betyder, at alt fiskeri i Hedeland Fiskesø er forbudt. Et blink eller andet kan overføre materiale fra denne plante, og når du så fisker i en anden sø, overføres smitten, fortæller Uffe Clemmesen og fortsætter:

– Det er utroligt, at sådan en plante kan ødelægge et godt fiskested. Michael har som formand i de sidste år fået styr på hele fiskeområdet ved søen med bl.a. udsætning af flotte fisk. Dette arbejde er nu sat i bero, og der kan ikke fiskes i søen de næste 2-3 år.

TV2-Lorry besøgte søen sammen med Uffe Clemmesen. Se indslaget her (efter 1:21)