Udsigt til mindre udledning til Isefjorden

IMGP0551.jpg Når det nye renseanlæg er etableret, vil udledningen af næringsstoffer til Isefjorden blive reduceret betydeligt.

Borgmestrene fra Holbæk Kommune og Odsherred Kommune har underskrevet en hensigtserklæring om etablering af et nyt fælles renseanlæg, der skal reducere udledningen af næringsstoffer til Isefjorden.

Midt i maj havde Holbæks borgmester Christina K. Hansen og Odsherreds borgmester Thomas Adelskov sat hinanden stævne midt på Audebo-dæmningen ved Lammefjorden. Her går nemlig grænsen mellem de to kommuner, og det var derfor et passende sted at underskrive en hensigtserklæring om at ville lave et fælles spildevandsprojekt, der indebærer etableringen af et nyt renseanlæg i Fårevejle.

Det er meningen, at udledningen fra det nye anlæg skal ske til Sejerøbugten, og det vil betyde en markant reduktion i udledningen af næringsstoffer til Isefjorden. Et nyt vådområde skal til gengæld sikre, at der ikke sker en tilsvarende forøgelse af udledningen til Sejerøbugten.

P3230003.JPG Hensigtserklæringen blev underskrevet på Audebo-dæmningen, der også er en fin fiskeplads.

Håber på godkendelser
– Vi skulle gerne være i gang med projektet inden for de næste to år og være færdige om fem-syv år. Men det kræver nogle godkendelser, blandt andet at vi får lov til at have nogle højere anlægsbudgetter i nogle år, siger Odsherred borgmester Thomas Adelskov (S) til Nordvestnyt i forbindelse med underskrivelsen.

Det er ikke så tit, man ser, at kommuner samarbejder om spildevandsprojekter, så nu håber borgmestrene på, at Christiansborgpolitikerne vil tillade højere anlægsbudgetter for at fremme projektet.

– Det er helt klart målet med mindre udledning i Isefjorden. I Holbæk Kommune har vi meget fokus på grøn omstilling, og det kan vi blandt andet samarbejde med Odsherred om. Det er vi rigtigt glade for. Det er et fremsynet projekt, der kommer fremtidige generationer til gode, siger Holbæk Kommunes borgmester Christina K. Hansen (S) til Nordvestnyt.