piv.jpg Folkene i PIV laver et stort arbejde med vandløbene i deres lokalområde ved Faxe Bugt.

Vandløbene ved Faxe Bugt og Præstø Fjord blev lige netop reddet af regnen i sidste uge, men tørken betød en udsættelse af den nye udsætningsplan.

– Hvis der var gået en uge mere, så havde det været rigtig skidt, fastslår Søren Jensen fra Pionerer i vandpleje (PIV), der arbejder med vandløbene omkring Faxe Bugt og Præstø Fjord.

– Men vi blev reddet på målstregen med den regn, der kom i sidste uge. Flere vandløb har været tørlagt på de øverste dele, og der er sikkert gået en del yngel til, men regnen afværgede den helt store katastrofe, fortæller Søren.

Revision af udsætningsplan udskydes
Tørken har også betydet, at den planlagte revision af udsætningsplanen for Sydsjælland er blevet udsat. Revisionen sker på baggrund af elfiskeundersøgelser rundt i alle vandløbene, og da flere enten var tørlagte eller meget lavvandede, besluttede DTU Aqua at udsætte revisionen. 

– Vi kigger på det til næste efterår, hvor der er ny yngel i vandløbene, så vi kan få et billede af vandløbenes tilstand, fortæller fiskeplejekonsulent Finn Sivebæk.

Håber på retvisende billede
Søren Jensen ser frem til elbefiskningerne og revisionen af planen, og han håber i den forbindelse, at man ser på, hvilke steder man elbefisker. Nogle af de nuværende stationer giver nemlig ikke et retvisende billede af vandløbenes status, der mange steder har udviklet sig positivt siden sidste revision for syv år siden.

Søren håber også, at undersøgelserne kan være med til at sikre, at gydevandløb, der i dag ikke har noget fredningsbælte, får det ved en kommende revision. Det gælder bl.a. Kildeåen ved Vemmetofte og Krusebækken syd for Faxe Ladeplads.

Finn Sivebæk præciserer dog, at der ikke tages stilling til dette i forbindelse med revision af udsætningsplanen, men derimod først når bekendtgørelsen om fredningsbælter skal revideres.