Planer om nyt stenrev ved Trykkerdammen

trykkerdammen.jpg Solopgang ved Trykkerdammen, hvor der er planer om et nyt stenrev. Foto: Foto: Thomas Lund.

Øresundsakvariet har planer om at etablere et nyt stenrev ved Trykkerdammen ud for det sydlige Helsingør og inviterer derfor til et informationsmøde om projektet.- Gevinsten vil være et bedre havmiljø, større biologisk mangfoldighed, spændende dykning og fiskeri og en fantastisk platform til formidling af havmiljøet, lyder det fra akvariet.

- Stenrev er den mest artsrige naturtype, vi har i danske farvande. De skaber grobund for et varieret planteliv, der sammen med revets mange hulrum danner gemmesteder, der tiltrækker et talrigt og mangfoldigt dyreliv. Det var tidligere en meget udbredt naturtype i danske farvande, men årtiers stenfiskeri har reduceret mængden af rev betragteligt. Især de huledannende rev har været udsatte og er gået tilbage med næsten 100 %. Det danske havmiljø mangler altså i høj grad denne naturtype, fortæller biolog og naturvejleder Michael Hansen og fortsætter: Øresund hører til blandt vores artsrigeste og sundeste havområder, men der er plads til forbedringer. Et stenrev ved Trykkerdammen vil skabe en helt ny biotop, der tiltrækker alt fra alger over bløddyr og krebsdyr, til fisk og fugle. Samtidig vil vi få mere af en naturtype, der er meget trængt.

Men er det så kun for naturens skyld, at Øresundsakvariet ønsker at etablere et stenrev. Michael Hansen fra Øresundsakvariet fortæller: Udover de naturmæssige gevinster, så er en lige så vigtig del af projektet at formidle den natur, vi har under vand. Vi vil benytte revet som platform til at formidle det fascinerende undervandsliv, vi som dykkere oplever, men som er så utilgængelig for andre, og hvorfor det er værd at passe på.

Mødet finder sted den 16. januar 2018, kl. 19 på Øresundsakvariet, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør, og alle er velkomne. Yderligere information kan fås ved at kontakte marinbiolog Michael Hansen på michansen@bio.ku.dk eller telefon 28 75 19 57.