Hektisk periode i klækkehuset

DSC_0241.JPG Jon Christian Svendsen indopererer en transmitter i en af fiskene i klækkehuset. Foto: Henning Pedersen

ROLKS klækkehus har summet af aktivitet gennem vinteren, hvor ørreder er blevet strøget for æg og sæd, og 55 fisk har fået en transmitter i maven. Nu glæder foreningens formand sig over, at de første fisk er blevet sporet ude i fjorden.

Uffe Clemmesen, der er formand for Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK), fortæller, at roen nu har sænket sig over foreningens klækkehus efter en hektisk periode, hvor der er blevet indfanget moderfisk, som er blevet strøget. Det har givet omkring 10.000 æg, der nu bliver til fisk, som vil blive sat ud i områdets vandløb i løbet af foråret.

I forbindelse med dette arbejde blev 55 havørreder taget fra og fik indopereret en transmitter, så man nu kan følge deres færden ude i fjorden.

- Vi har været ude i både på fjorden, hvor fisken spottes/pejles med en hydrofon, der kan høre fiskene under vandet. Allerede nu kan vi se, at en del af dem er vandret ud af Kattinge Vig, og nogle er spottet ved Bolunde-pynten, fortæller Uffe og fortsætter: Det er jo vildt, at vi kan se ID-nummeret på en bestemt fisk, og vi kan så se, om det er en han eller hun, hvor meget den vejer, samt hvilken temperatur fisken har.

Hvis man fanger en havørred, hvor den bagerste del af fedtfinnen er klippet af, er Uffes opfordring klar: Sæt fisken ud igen med det samme. Ud over den klippede fedtfinne, vil man også de første måneder kunne se et lille ar efter operationen. Hvis fisken er blevet skadet under fangsten, og man er nødt til at lande den, beder Uffe om, at man gemmer transmitteren, der har en værdi af 2100 kr. Derefter bedes man kontakte Uffe på uffec@rolk.dk eller Jon Christian Svendsen på jos@aqua.dtu.dk . De vil så vejlede om, hvordan man skal forholde sig.