Stenrev er en naturlig del af landskabet under havoverfladen og udgør vigtige levesteder for smådyr og fisk, som finder skjul og føde på de artsrige rev.
Stenrevet danner en fast struktur, hvor der kan vokse tang, og der vokser typisk en stor variation af tangplanter på et stenrev. Fisk som ørredyngel og torsk har brug for stenrevet for at kunne gemme sig for større rovdyr i havet. Stenrevet er også vigtigt for dyr som søanemoner, søpunge og rurer, der har brug for en fast overflade at fæstne sig på.
Stenrevet har altså en essentiel betydning for havets biodiversitet, og det er derfor et stort tab for havmiljøet, at mange af de naturlige kystnære stenrev er forsvundet. Vi mennesker har simpelthen fisket de store sten op for at bruge dem på landjorden til havnebyggerier og kystsikringer. Man skønner, at hovedparten af de store, huledannende stenrev er blevet fjernet fra de kystnære havområder.
Stenfiskeriet er heldigvis ophørt, da det blev forbudt i 2009. Men stenrevene kommer ikke tilbage af sig selv.
Stenrev kan genskabes
Nu er der brug for, at vi genskaber stenrevene ved at udlægge grupper af større sten i de kystnære havområder. Det kan være de relativt flade rev bestående af spredte sten eller store, tredimensionale rev, som vi kalder huledannende rev. Begge typer af rev er gode levesteder for havets fisk, dyr og planter.
Livet rykker hurtigt ind
Tidligere projekter med udlægning af sten har vist, at nye stenrev meget hurtigt bliver indtaget af planter, smådyr og fisk. Fiskene er lynhurtige og indtager revet, umiddelbart efter at stenene er lagt ud.
De følgende måneder vokser der planter på revet, og revet bliver beboet af smådyr som muslinger, snegle, søstjerner og krabber. Efter 10 år vil et anlagt stenrev fungere ligesom et helt naturligt rev, der har ligget der siden istiden!