Nu springer tunen igen i Øresund

Tun Foran Forsea Færge I Øresund Fotograf Ole Thomsen Nr. 6 Her er tunen spottet i nærheden af færgen mellem Helsingør og Helsingborg. Foto: Ole Thomsen.

Tunen plejer at gøre entre i Øresund sidst i august måned, men allerede nu har den ikoniske fisk meldt sin ankomst i sundet. 

Lørdag den 13. august kom tunen for alvor kommet ind i Øresund på jagt efter de store stimer af hornfisk, makrel og sild. Det fortæller Øresundsakvariet i en pressemeddelelse.

På næsten alle akvariets marsvin-safarier i den seneste uge har akvariets havbiologer set tunen springe eller plaske i overfladen, og siden i lørdags har man som passager på Øresundsakvariets havsafarier kunnet opleve de springende tun.

– På flere af turene i løbet af sidste uge, hvor der er oven i købet har været vindstille og varmt, har vi set over 30 tun springe ud af vandet og lande med et kæmpe plask efter at have jaget rundt med de forsvarsløse hornfisk, makrel og sild. Ingen andre steder i verden springer tunen så meget som netop i Øresund, muligvis på grund af den tragtformede bund og de stærke strømme, siger havbiologog Akvarie- og museumschef, Jens P. Jeppesen. 

Tun i vækst
Jens P. Jeppesen ser det som en stor attraktion for Øresund, at tunen er kommet så stærkt igen. Der er en stor interesse for at komme ud og opleve disse ikoniske fisk, og det vil løfte hele områdets turisme og styrke interessen for vores unikke Øresund. I sidste ende kan tunens tilbagekomst måske være med til at virkeliggøre den naturnationalpark, som regeringen har planlagt Øresund skal blive til, mener han.

– Årsagen til at den atlantiske tun er tilbage i Øresund er blandt andet, at tunen er i god vækst i Nordatlanten. I mange år har der været meget strenge restriktioner over for erhvervsfiskeri efter tun i blandt andet Middelhavet, og dette har højst sandsynligt forårsaget, at de store tun er i stor vækst, og der er grund til tro, at bestanden fortsat vil stige, hvis restriktionerne fortsætter, siger Jens P. Jeppesen.

– En anden grund til tunens trivsel i Øresund er, at der er masser af makrel og sild i Øresund. I kæmpemængder. Tunen elsker begge dele. Og Øresund fungerer som en tragt, som silden og makrellen skal igennem. Det er et oplagt fangsted, hvor tunen står som en ulv, parat til at slå til, fortæller akvariechefen.

Tun I Spring I Øresund Fotograf Ole Thomsen Nr. 3 Kopi
Øresundsakvariet tilbyder tunsafari i Øresund hvert år i september måned. Foto: Ole Thomsen.

Fakta om tunen i Øresund

Den blå finnede el. atlantiske tun er de seneste år begyndt at vise sig i Øresund igen efter ca. 55 års fravær. Den ankommer normalt i Øresunds smalle farvand i slutningen af august og bliver her oktober måned ud, alt afhængig af fødemængden og temperaturen i det sene efterår.

Efter at den har fyldt sig med sild, makrel og hornfisk i Øresund hele efteråret, tager den fuldfed tilbage til sin vinterresidens, nemlig i den vestlige del af Middelhavet og vest for Gibraltar og ned mod Afrika.

Efter gydning i området ved Gibraltar i maj og juni måned begynder den atlantiske tun igen at drage mod de fiskerige farvande nordpå, og specielt Øresund er et område, som de tiltrækkes af grundet de store forekomster af sild, makrel og andre fisk, der lever i vandsøjlen.

Kilde: Øresundsakvariet.

Tips til tun-spotning
Hvis man er ude på Øresund i egen båd og gerne vil forsøge sig med at se en tun, er der her nogle tips fra Øresundsakvariets naturformidlere.

– Der er områder i Øresund, hvor vi ser dem mere end andre, og hvor de ligefrem ynder at jage fiskene op i overfladen. Disse områder er tit hele den svenske side af Øresund og især i sejlrenderne, både den sydgående danske side og den nordgående svenske. Et andet godt sted er den smalleste del af tragten mellem Helsingør og Helsingborg, hvor tunen i perioder ynder at jage rundt med makrel og sild. Et tredje absolut topsted er foran Hornbæk Plantage samt ved de sidste bøjer ud mod Kattegat og endelig i området ved Svinabodan Fyret på den svenske side. Den vigtigste ting, når man spotter tun, er at se efter de store, hvide plask, som kan ses på helt op til 2 km afstand, hvis forholdene byder til det – altså stille vejr med ingen vind og bølger. Desuden er tunen meget stor, 200-400 kg, og nogle gange endda helt op til ca. 700 kg, og den svømmer meget hurtigt. Helt op til 0-80 km i timen, fortæller akvariechefen.

Når Jens Peder Jeppesen selv er ude på tun-safari, holder han især øje med de store, hvide plask i overfladen, men ser også efter ”pletter” eller ”mærker” i vandet.

– Tun danner nogle skumpletter i vandet, når de har sprunget, formentlig fra noget afrevet protein fra deres overflader. Dem holder jeg øje med. Der er også en anden slags ”stille” plet, som de skaber i vandoverfladen i stil med, når de store hvaler dykker, men her genereret, når de med deres kraftfulde halefinner har pløjet overfladen i jagten på fisk, forklarer Jens P. Jeppesen.

Den bedste sæson for spotning af den store fisk er august, september og oktober, og de bedste tidspunkter for tun-spotning er helt stille vejr tidligt morgen og aften. Men også disse råd har deres begrænsninger, idet der i år er set tun springe foran Hornbæk Plantage allerede i juni måned, og adskillige er blevet set over sommeren.