Gydestryg i Viby Å: Fiskeriministeren fik et indblik i vandplejen

DSC_4951_WEB.jpg Fredag den 4. maj besøgte fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) og Venstres ordfører for miljø, fødevarer og landbrug, Erling Bonnesen, Viby Å på Vestfyn til et grundkursus i vandløbsrestaurering.

Udlægning af gydegrus og udsætning af ørredyngel var en del af lektionen, da den nye fiskeriminister Eva Kjer Hansen og partifællen Erling Bonnesen fik en introduktion til den fynske vandpleje. Danmarks Sportsfiskerforbund håber, at oplevelsen har understreget betydningen af sunde vandløb.

Efter mindre end 48 timer i sædet for fiskeriets minister besøgte Eva Kjer Hansen Viby Å på Vestfyn. Det skete umiddelbart efter ministerens besøg i Sportsfiskeriets Hus i Vingsted.

Ved åen blev Eva Kjer Hansen modtaget af repræsentanter fra den lokale sportsfiskerforening, repræsentanter fra Vandpleje Fyn, Fyns Laksefisk og ordfører for miljø, landbrug og fødevarer Erling Bonnesen (V) samt formanden og undertegnede fra Danmarks Sportsfiskerforbund. Formålet med besøget var at give de to politikere en oplevelse af, hvordan sportsfiskerne og Havørred Fyn arbejder med vandpleje og udsætninger af ørred.

Ole Aggeboe, ansvarlig for vandplejen i Vends Sportsfiskerforening, indledte med fortællingen om, hvordan Viby for 15-20 år siden led meget under forureninger, spærringer og mangel på gydeområder. Men vendepunktet indtraf for cirka 15 år siden, da der blev skabt passage ved en vandmølle i den nedre del af åen. Siden har sportsfiskerne for alvor taget fat med udlægning af sten og grus, og Ole Aggeboe kunne med stolthed fortælle, at åen nu er blandt de bedste på Fyn i forhold til tætheden af yngel.

evak4-kopi.jpg

Nyt gydestryg og udsætning af ørredyngel
Herefter introducerede Søren Knabe, dynamisk formand for Vandpleje Fyn, ministeren og Erling Bonnesen til arbejdet med at restaurere vandløb. De var begge meget interesserede i at høre om det praktiske arbejde, om sagsbehandlingen og om samarbejdet med lodsejere og landbrug.

Da teorien var på plads, fik Eva Kjer Hansen og Erling Bonnesen muligheden for at lave deres helt eget gydestryg. Gruset blev serveret på et sølvfad – eller rettere med håndkraft på en trillebør – af sportsfiskere, de to politikere tog skovlene i hænderne, og på 10 minutter blev der etableret et stryg, som helt sikkert vil gøre dem til forældre i foråret 2019.

Efter restaureringsprojektet kunne fiskemester Linda Bollerup fra Fyns Laksefisk så fortælle om arbejdet med at udsætte ørreder i de fynske vandløb. Langt størstedelen af udsætningerne finansieres af Havørred Fyn, og de er med til at give Fyn sin status som en rigtig god ørreddestination. Linda Bollerup havde medbragt nogle få netop udklækkede ørreder, og de blev efter alle kunstens regler fordelt ud på et lavvandet stryg af Eva Kjer Hansen og Erling Bonnesen.

I Danmarks Sportsfiskerforbund håber vi, at introduktionen til vandplejen har gjort indtryk på den nye fiskeriminister, og at oplevelsen har været med til at understrege, at sunde vandløb er en helt afgørende forudsætning for at udvikle Danmark som lystfiskerdestination.
Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Sunde vandløb er afgørende
Dagen blev rundet af med ”tak for en dejlig dag” af ministeren og hendes følge. De lokale sportsfiskere var også tilfredse med dagen.

– Herligt at være blandt de første, der får muligheden for at møde den nye minister. Hun virkede samtidigt oprigtigt interesseret i arbejdet med at forbedre vandløbene og ørredudsætningerne, sagde formand for Vandpleje Fyn Søren Knabe.

I Danmarks Sportsfiskerforbund håber vi, at introduktionen til vandplejen har gjort indtryk på den nye fiskeriminister, og at oplevelsen har været med til at understrege, at sunde vandløb er en helt afgørende forudsætning for at udvikle Danmark som lystfiskerdestination.

evak11-kopi.jpg
Søren Knabe, formand for Vandpleje Fyn, gav Eva Kjer Hansen (V) og Erling Bonnesen (V) en introduktion til vandløbsrestaurering, og bagefter skulle de selv etablere et gydestryg i åen.