Ørreder og laks vilde med nyt gydestryg

Atlantic_Salmon_Male_(5198590554).jpg

For år tilbage var Råsted Lilleå præget af spærringer og dårlig opgang af havørred og laks. Nu er spærringerne fjernet og nye gydestryg etableret. I en ny film fra DTU Aqua kan du se, hvordan laks og ørreder i stor stil er fundet tilbage til åen.

Torben Thinggaard fra vandplejegruppen ”Stenbiderne” havde i december 2017 inviteret DTU Aquas fiskeplejekonsulent Jan Nielsen ud for at se laksegydning i Vestjylland. På et gydestryg anlagt i 2015 i Råsted Lilleå, der er et tilløb til Storå, var flere laks i fuld gang med gydningen.

Ud af besøget er kommet en fantastisk film, der viser, hvordan ørrederne og laksene deles om pladsen på det store stryg.

– Den her film kan få enhver lystfisker og vandløbsfanatiker til at trække på smilebåndet. Særligt når man tænker på, at Råsted Lilleå indtil for få år siden var præget af en lang række dambrugsopstemninger, hvor der var dårlige passagemuligheder for fiskene. Derfor var bestanden af laks og havørred nærmest ikke-eksisterende, siger Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

– Råsted Lilleå er bare endnu et flot eksempel på, hvordan arbejdet med at få fjernet spærringerne og det frivillige arbejde med at restaurere vores vandløb og genetablere gydestryg giver resultater. DTU Aquas film taler sit eget sprog og viser både en rigere natur og en helt masse vilde fisk i sit rette element, slutter Kaare Manniche Ebert.

Får du lyst til at svinge stangen i Råsted Lilleå, skal du melde dig ind i Lystfiskerforeningen af 1926, der råder over fiskeretten i åen. For øjeblikket er der dog venteliste for medlemskab i foreningen.

Se filmen fra Råsted Lilleå her:

Både laks og ørred er vilde med nyt gydestryg from DTU Aqua on Vimeo.