NY AFSLØRING: SØLVLAKS OPDRÆTTET UDEN MILJØGODKENDELSE

Foto- Kaninen Katrine fra Endelave på Facbook006.jpeg

Kulegravningen af Hjarnø Havbrug A/S fortsætter. Danmarks Sportsfiskerfrobund kan nu afsløre, at havbrugsvirksomheden har klækket og opdrættet sine sølvlaks på Hundshage Klækkeri i Snaptun – et nyt klækkeri som ikke er miljøgodkendt.

”Vi har nu fået en klar tilkendegivelse fra havbruget om, at der rettes op på de manglende informationer til kommunen.”

Sådan skriver Hedensted Kommune i en pressemeddelelse d. 18. december efter et møde med Hjarnø Havbrug A/S. Men der er stadig intet, som tyder på, at Hjarnø Havbrug A/S giver et fuldkomment billede af sin sølvlakseproduktion.

Danmarks Sportsfiskerforbund kan på baggrund af aktindsigt hos Fødevarestyrelsen og Hedensted Kommune nemlig nu afsløre, at Hjarnø Havbrug A/S har klækket og opdrættet sølvlaks ulovligt i det nye Hundshage Klækkeri i Snaptun, der er ejet af Hjarnø Havbrug A/S.

Fødevarestyrelsen har til Danmarks Sportsfiskerforbund oplyst, at klækkeriet blev autoriseret af styrelsen i 2014. Derfor har forbundet bedt om aktindsigt hos Hedensted Kommune med henblik på, at se deres miljøgodkendelse til Hundshage Klækkeri.

– Det viser sig nu, at Hjarnø Havbrug A/S ikke har haft en miljøgodkendelse til Hundshage Klækkeri, hvor sølvlaksene er klækket. Det er dermed drevet ulovligt i flere år, siger Verner W. Hansen, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Hjarnø Havbrug A/S har først søgt om miljøgodkendelse til klækkeriet i september 2017 – langt efter, at de første sølvlakseæg er blevet klækket.

Skærmbillede 2017-12-21 kl. 09.37.42.png
Danmarks Sportsfiskerforbund har bedt Fødevarestyrelsen om aktindsigt i forholdene omkring klækningen af sølvlaks. I en mail bekræfter Fødevarestyrelsen, at sølvlaksene er opdrættet på Hundshage Klækkeri – et klækkeri, der endnu ikke er miljøgodkendt. Klækkeriet er ejet af Hjarnø Havbrug A/S. Foto: Danmarks Sportsfiskerforbund.

Stadig uvished om antal sølvlaks
Fødevarestyrelsen oplyser desuden til Danmarks Sportsfiskerforbund, at Hjarnø Havbrug A/S har udsat henholdsvis 14.000 og 16.000 sølvlaks fra Hundshage Klækkeri til Hjarnø Havbrug. Men disse oplysninger stammer fra virksomheden selv, og der bør derfor stilles spørgsmålstegn ved rigtigheden af disse.

– Det er fortsat utroværdigt, at der er kommet så få sølvlaks ud af 500.000 æg. Vores tillid til oplysninger fra Hjarnø Havbrug er for længst væk. Og denne afsløring er blot endnu et eksempel på, at Hjarnø Havbrug A/S har brudt lovgivningen og samtidig holdt afgørende oplysninger i sagen skjult, slutter Verner W. Hansen.