Retablering af Holme Å et stort skridt nærmere

DSC_0023.JPG

Efter at den store genslyngning af Varde Å mellem Ansager Ås udløb og Karlsgårde blev afsluttet i 2010, har der været fokus på en retablering af den nederste halve snes kilometer af Holme Å, som er det største tilløb til Varde Å og fra naturens side en klarvandet, hurtigstrømmende å med et stort fiske- og gydepotentiale.
 
Nu skriver dagbladet JyskeVestkysten, at en stor knast er fjernet mod en retablering af Holme Å, idet Miljøstyrelsen har sagt god for en såkaldt VVM-redegørelse, som medfører, at åen kan lægges tilbage i sit oprindelige leje på strækningen mellem Hostrup stemmeværk og udløbet i Varde Å nederst på Vesterbæk-stykket. 

Hidtil har en kanal ført Holme Ås opstemmede vand ned til Karsgårde Sø. Hvortil eneste adgang for vandrefisk har været en lang og lident effektiv gammeldags kammertrappe.
 
Det er nu op til byrådet i Varde Kommune at give grønt lys til fri passage i Holme Å. Dog skal der først findes de ca. 30 millioner kroner, som projektet forventes at koste og kommunen har planer om at ansøge en række fonde om merparten af beløbet.

022.JPG
003_0.JPG