96 bækørreder mærket i Binderup Å

Skærmbillede 2017-10-01 kl. 22.29.58.png

Den 20. september elektrofiskede DTU Aqua bækørreder som var større end 25 cm i Binderup Å for at undersøge bestanden og dens overlevelse. Der var rigtig mange bækørreder, men de store og gamle bækørreder manglede. Det kommer der en mulig forklaring på herunder.

PÅ en 4 km strækning på af Binderup Å elfiskede de 96 bækørreder i størrelsen 23–47 cm. Alle fik et såkaldt ”PIT-mærke” skudt ind under rygfinnen og afklippet fedtfinnen. 11 af bækørrederne var større end 30 cm. 

Set i forhold til Binderup Ås potentiale og antallet af yngre bækørreder er der ikke ret mange bækørreder med alderen 4 år og ældre (+ 30 cm). De har normalt en stor overlevelsesprocent på mindst 50 procent fra år til år, da de ikke har mange naturlige fjender, fortæller Uffe Westerberg fra Lystfiskeriforeningen Binderup Aa.

Den fremherskende forklaring i disse år er, at skarver og odder tager de store stationære bækørreder.Vi så også en enkelt skarv. Flere ørreder havde odderbid i finnerne, og der var tydelige odderstier, forklare Uffe. 

I 2018 gentager DTU Aqua befiskningen for at kontrollere overlevelsesprocenten på de stationære bækørreder. En glædelig nyhed var, at der blev fanget mange store havørreder op til 70 cm og endnu flere yngel. Du kan læse mere om resultaterne og se billeder fra dagen her.

Husk at genudsætte bækørreder og især dem med manglende fedtfinne.