Festlig indvielse af genslynget Hover Å

reduc.DSC_0643.jpg

Forleden indviede Ringkøbing-Skjern Kommune officielt det omfattende naturgenopretnings-projekt af den nedre del af Hover Å, der for nylig blev omtalt her på sitet.

Udvalgsformand for ”Land og vand”, Ole Kamp (V), var så begejstret for det flotte arbejde, at han spontant afsang Bruce Springsteen-klassikeren "The River"!

- De fleste naturgenopretnings-projekter er der statsmidler inde over, men ikke det her. Det har kommunen selv bekostet og det er ikke hver uge det sker. Jeg er ærligt talt lidt stolt over, at vi i enighed besluttede at sætte halvanden million af til det, udtalte han bagefter til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

- Det er et fantastisk projekt. Og jeg mener, at vi må aldrig blive så fattige, at vi ikke har råd til at have fisk i vandet. Det handler nemlig i høj grad om fisk. Hover Å er prima ørred og laksevand, og det nye projekt gør det endnu mere attraktivt for de værdifulde fisk, understregede udvalgsformanden.

- Vi har forsøgt at føre Hover Å tilbage til "de gamle folder", kan man sige. Åen er lagt over omkring Gammelmølleåen, hvor den er slynget. Der har den løbet for flere hundrede år siden, fortsatte tovholder Per Søby Jensen, Land & Vand, Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det er et projekt, vi har haft undervejs de seneste år, og endelig lykkedes det, at få aftaler i stand med lodsejerne og dambruget, som har været vore væsentligste samarbejdspartnere. Samlet er strækningen lidt over to kilometer, hvor Hover Å er blevet slynget og ført tilbage. Før var den to kilometer, så den er blevet et par hundrede meter længere. Før løb den også som en landkanal, og fungerede som fødekanal for dambruget. Men i dag pumper dambruget grundvand ind til deres dambrugsproduktion, og derfor har vi fået muligheden for at føre åen tilbage, sådan at man ikke længere er afhængig af opstemningen dernede. - Det betyder meget for livet i Hover Å, at fisken får optimale vandringsmuligheder, sluttede Per Søby

Dagen blev i øvrigt markeret med, at Danmarks Center for Vildlaks satte ørred- og lakseyngel ud i åen. For de mange fremmødte børn var der desuden arrangeret ”andenræs”. 

10 plasticlokkeænder lå nemlig klar med nummerering ved en slyngning i åen, og på et tidspunkt hoppede Per Søby Jensen i vandet, samlede ænderne bag et bræt, og så blev de sluppet løs.

Inden da havde folk kunnet vædde på, hvilken and, der kom først over målstregen, så begejstringen var selvfølgelig stor, da ænderne susede af sted. Det gik faktisk forrygende stærkt, for netop på dette sted er der kraftigt fald i åen, og vandet strømmede hastigt hen over sten og nyanlagte gydebanker. 

Både børn og voksne måtte nærmest løbe for at følge med ænderne. And nummer tre blev i øvrigt en suveræn vinder af ræset - men den egentlige vinder blev selvfølgelig Hover Å med den flora og fauna.

Tak til Kevin Kristensen, Ringkøbing-Skjern Kommune for de tilsendte fotos.

reduc.DSC_0656.jpg
reduc.DSC_0657.jpg