Det kan du opleve på Skjern Å Lystfiskerfestival

Plakat Bag festivalen står Lystfiskerforeningen af 1926 i samarbejde med, Herning Ikast Lystfiskerforening og Silkeborg Fluebinderlaug.

Efter en corona-pause finder Skjern Å Lystfiskerfestival for fjerde gang sted i Skarrild i weekenden den 28. og 29. maj.

På Skjern Å Lystfiskerfestival kan du opleve grejbranchens store og små navne præsentere grejnyheder og grej, der får tænderne til at løbe i vand hos enhver lystfisker. Festivalgæsterne kan også opleve kendte fluekastere, dygtige fluebindere, workshops og foredrag i løbet af den 28. og 29. maj, hvor med socialt samvær og hygge er i højsædet.

Deltagere2 Danmarks Sportsfiskerforbund kigger også forbi Skjern Å Lystfiskerfestival.

Foredrag og dialogmøder
I en række foredrag og dialogmøder sætter festivalen fokus på natur, miljø og fiskeri. Festivalen besøg af Danmarks Sportsfiskerforbunds biolog, Kaare Manniche Ebert, der fortæller om problemerne med skarven, der truer bestanden af laks. Forbundets natur- og miljøkonsulent, Lars Brinch Thygesen, vil fortælle, hvordan det går med det danske vandmiljø. Formanden for Danmarks Sportsfiskerforbund, Torben Kaas, vil sætte fokus på forbundets virke, mens bestyrelsesmedlem i Danmarks Sportsfiskerforbund, Frederik Lorentzen, vil fortælle om, hvordan du tager bedre fiskefotos. Derudover kommer Christian Skov fra DTU Aqua og fortæller om Fangstjournalen, og Henrik Leth vil føre tilhørerne ind i en forunderlig verden af oplevelser som fiskeguide i Norge.

Landets dygtigste fluekastere
Som vanlig vil de dygtigste danske fluekastere holde små kurser i fluekast og give opvisning på en vandfyldt kastebane. Her kan nævnes den kendte fluefisker og fluekaster Henrik Mortensen, der har fanget over 3.000 laks og guidet nogen af verdens berømtheder. Derudover kommer René Gerken, der arbejder som professionel fiskeguide og holder kurser i fluekast. Bue Poulsen, der er indehaver af danmarksrekorden i kast med fiskestang – et kast på ikke mindre end 232 meter. Ronny Lagoni, der har været aktiv kasteinstruktør siden 2005 og gennem artikler, fluebindingsfilm og fluekaste-filmen “Casting and Strategy” har arbejdet på at inspirere lystfiskere til at tænke deres fiskeri i nye rammer. Danmarks ukronede fluekastedronning Silja Longhurst og hendes partner Lasse Karlsson, der begge flere gange har været danmarksmestre i fluekast, kommer også på festivalen.

Fluebinding
Silkeborg Fluebinderlaug stiller med en række af laugets dygtigste fluebindere. Martin Votborg har gjort sin fluebinderhobby til sit arbejde og binder fluer på minflue.dk. Andre fluebindere er Gerhardt Lund Andersen, Mogens Hansen, Casper Andersen og Ronny Lagoni Thomsen.

Udstillere
På festivalen vil Fairpoint Flyfishing, Sage, Rio, Korsholm, Salmologic Anderson Pontoon, Näm, MinFlue, Andersen Fishing og andre udstillere præsentere de sidste spritnye og spændende grejnyheder.

Pileflet, læderarbejde og kunst
Pilefletteren Anne Schroll, der har været med til alle Skjern Å Lystfiskerfestivaler, stiller traditionen tro op med et stort udvalg af sine flotte, unikke flettede fiskekurve. Erik Munch Christensen og Art Merk udstiller og sælger fantastiske læderarbejder.

Den velkendte kunstner Lars Østergaard Jensen, der har lavet årets Skjern Å Lystfiskerfestivalplakat, vil også være at finde på festivalen med en samling af sine tegninger og akvareller af natur og fisk.

Gammelt fiskegrej
Dansk Grejsamlerklub besøger festivalen med en udstilling af gammelt fiskegrej. Fiskeskolen stiller op ved Højkilde Fiskesø, hvor der vil være fiskeri og hygge for børnene.

Foreningsliv og organisationer
Af lystfiskerorganisationer vil du kunne møde Lystfiskerforeningen for Skive og Omegn, Danmarks Sportsfiskerforbund, Herning Ikast Sportsfiskerforening, Silkeborg Fluebinderlaug, Danmarks Center for Vildlaks, Laksens Hus og Lystfiskerforeningen af 1926.

Gratis fiskeri
Festivalgæster og aktører vil have mulighed for fiskeri på en strækning af Skjern Å, ligesom der er mulighed for overnatning på festivalcampen, i sommerhus, bed and breakfast eller på det nærliggende hotel Skarrildhus.

Lokalsamfundet og lystfiskere samles
Lokalsamfundet og Skarrild og Stakroge borgerforeninger har taget Skjern Å Lystfiskerfestival til sig og bakker op om festivalen. Det har ført til et samarbejde, der betyder, at det i 2022 vil være borgerforeningerne, der står for forplejningen på festivalpladsen

Støtte til vildlaksen i Skjern Å
I år er et eventuelt overskud øremærket Danmarks Center for Vildlaks, der har svære kår og en dårlig økonomi – ikke mindst grundet de store prisstigninger i samfundet i øjeblikket.

– Vi lystfiskere må støtte op om Danmarks Center for Vildlaks og avlsafdelingen ved Skjern Å, så godt som vi kan. Velvidende at det kun kan blive en dråbe i havet, har Skjern Å Lystfiskerfestival 2022 besluttet, at et eventuelt overskud fra festivalen samt fra en velgørenhedsauktion på festivalen skal gå til Danmarks Center for Vildlaks.