Gaula-kurset 2019 gav fire laks og 18 havørreder trods storflom

Gaula Kristian2 Kristian med kursets største laks på godt 10 kilo og 103 cm, som straks blev genudsat efter et par hurtige fotos.

Alle 10 deltagere i Danmarks Sportsfiskerforbunds Gaulakursus kom i fangstjournalen, og tilmed fangede én af kursisterne den tredjestørste kursuslaks gennem hele lakseflue-kursets historie.

I uge 33 afholdt Danmarks Sportsfiskerforbund for 22. gang sit legendariske ugekursus i fluefiskeri efter laks på Bones-valdet ved Gaula. Traditionen tro blev det en udfordrende, men ganske succesfuld uge ved den berømte norske elv for de otte kursister og to instruktører.

Indtil to dage før kursusstart betød mangel på regn, at vandføringen faldt helt ned til otte kubikmeter pr. sekund, og elven var derfor lukket for fiskeri i de forudgående to uger – men da deltagerne nåede frem lørdag middag, gik elven med 35 kubikmeter pr. sekund og nåede at falde til 25 kubikmeter i sekundet. Perfekt til fluefiskeri.

Ved kursusstart var der fuld fart på vandet i Gaula-elven.
Ved kursusstart var der fuld fart på vandet i Gaula-elven.

Kursist: Et fuldendt kursusforløb

Erik Nybro har tre gange deltaget på sportsfiskerforbundets legendariske laksekursus, og han har fanget laks hver gang. Herunder hans egen evaluering:
 
”Endnu engang stor tak for en herlig tur til Bones gård og den flotte Gaula-elv. Hver dag blev nydt i fulde drag; godt kursus, god stemning, god mad, gode fortællinger og i særdeleshed de herlige deltagere, som bidrog til, at det blev et fuldendt kursusforløb. Selvom det var tredje gang, fik jeg meget ud af kurset, både i form af genopfriskning af tidligere lærdom, men også ny viden og færdigheder (synes jeg selv). Ikke alle kast er fuldendte, men bare det at gå ved elven og speykaste ud i den raske strøm er for mig en helt unik oplevelse, som ofte ruller forbi nethinden, når jeg tænker tilbage.
 
Med alt det i frisk erindring fristes jeg til at sige, at det må prøves igen. Det var i hvert fald ikke min sidste laksetur, om det så bliver i Jylland eller Norge eller begge steder, det vil vise sig.”

Fra lavt vand til fuld flom
Allerede søndag aften begyndte det at styrtregne, og det fortsatte uafbrudt i halvandet døgn. Den lille, fine klarvandede elv blev forvandlet til en tordnende vild, brunfarvet fos med en vandføring på over 400 kubikmeter pr. sekund!

Alligevel var det mens elven steg kraftigt, at Kristian, én af kursisterne, fangede turens største laks: En hunfisk på 103 cm med en estimeret vægt på 10,7 kg. Den tredjestørste kursuslaks gennem alle årene. Desuden blev der fanget flere små, sølvblanke havørreder.

Fire laks og fremgang for havørreder
Resten af ugen faldt vandstanden igen og var nået ned på 50 kubikmeter per sekund, da kurset sluttede. Ud over storlaksen fik Kristian også en grilse (ung laks), ligesom der var grilse til instruktør Per Jørgensen og Erik Nybro. Erik var deltager på kurset første gang i 2002 og derpå i 2018 samt i år. Alle tre gange har han fanget laks.

Erik Nybro
Erik Nybro har deltaget i Gaula-kurset tre gange, og hver gang er han kommet hjem med nye og finpolerede færdigheder som laksefluefisker.

Vil du med til Gaula i 2020?

Næste års lakseflue-kursus i Gaula bliver annonceret i aktivitetskalenderen sidst i efteråret 2019. Hold øje med kalenderen her.

Der blev glædeligvis fanget og genudsat 18 havørreder over målet, og det medførte, at alle 10 deltagere kom i fangstjournalen. Desværre var der ikke en fotograf på skudhold, da Henrik Mougaard fangede turens største ørred på 60 cm, så læserne må nøjes med et foto af undertegnede med en fin, lille fisk på 50 cm. Efter en årrække med få havørreder i elven ser det således ud til, at en totalfredning er ved at bringe bestanden på fode igen.

Otte skrappe kursister
Dertil kommer, at de otte kursister fik masser af fiskeerfaring og blev særdeles glimrende kastere til både overhånds- såvel som især underhåndskast. Der blev fisket med stor flid og entusiasme, og humøret var i top trods de voldsomme vandmasser det meste af ugen.

Ud over de 22 kurser ved ”Den Gule Elv” er sportsfiskerforbundets lakseflue-kursus afholdt tre gange ved Bjerkreimselva, én gang ved Etne-elva og én gang ved skotske River Spey på Hugh Falkus kursusplads ved Boat of Garten, hvor Per Jørgensen og undertegnede selv var kursister hos den store mester i 1990. Så med 27 kurser i alt er Danmarks Sportsfiskerforbunds lakseflue-kursus – med samme stab gennem årene – det ældste af sin art i Skandinavien. Og stadig i fuld vigør som markedets bedste tilbud.

Gaula Orla Bertram
Instruktør Orla Bertram-Nielsen med én af de 18 havørreder, som hilste på kursister og instruktører i ugens løb.