Flotte målere fra Øresund

torsk_øresund_1.jpg Joakim Keilgaard med en flot måler på 15,5 kg taget nord for Hven. Foto: Privat.

Efter en træg januar har de seneste dage budt på et udmærket torskefiskeri på Øresund. Det beretter den erfarne sundfisker, Joakim Keilgaard, der lørdag d. 2. februar fik to flotte målere i båden.

SKÅNSOMT TORSKEFISKERI

Danmarks Sportsfiskerforbund undersøgte i sæsonerne 2009, 2010 og 2011, om fejlkrogninger under torskefiskeri kan undgås, uden at det går ud over fangstchancerne.

 

De tre års testfiskeri med næsten 1000 fangede torsk gav meget positive resultater.

 

Med et anderledes rig, "Sportsfisker-rig'et", fangede testfiskerne 15% flere torsk og fejlkrogede 30% færre fisk.

 

Læs mere om Torskeprojektet på Øresund.

 

Læs mere om Sportsfisker-rig'et.

 

Læs hele rapporten Testfiskeri på Øresund i 2009-2011 med henblik på at reducere antallet af fejlkrogede torsk.

Januar-fiskeriet i Øresund har været præget af hårdt og ustabilt vejr. Det har gjort fiskeriet udfordrende – og samtidig har meldingerne gået på, at torskene endnu ikke har samlet sig i store stimer. Men noget kunne tyde på, at den overdrevne kahyt-hygge med formbrød og frankfurtere snart kan skiftes ud med lange arme og flex på klingen. Københavneren Joakim Keilgaard ramte i hvert fald jackpot lørdag d. 2. februar – og han håber på, at det kan være startskuddet til en vild februar.

– Dagen startede egentlig stille og roligt. Der skete ikke det store, udover en enkelt torsk på 4 kg på første dyp. Så vi tøffede lidt rundt for at finde stimerne og lagde os så lidt nord for Hven, fortæller Joakim.

Og det gav for alvor bonus.

– Først kom der en ordentlig tyksak på 15,5 kg i båden – ny PR på Øresund for mig. Og et kvarter senere var der så endnu en grov fisk, der bankede på. En flot fisk på 14,2 kg. Fiskeriet har ellers været super magert indtil nu i sæsonen, men det virker til, at torskene er begynde at stille sig, fortæller Joakim.

Traditionsrige turbådsuger
Det er ikke kun småbådsfiskerne, der netop nu skaber trafik på Sundet. Mange turbåde er i disse uger fyldt med fisketeams og gamle venner, der år efter år tager en hel uges venskabelig torskedyst på Øresund.

– Det er efterhånden en mangeårig tradition, at turbådene i uge 6 og 7 er booket godt op med garvede Øresundsfiskere. ”Uge Sex-holdet”, ”0-holdet” og ”Børsterne” er bare nogle af navnene på de teams, der fisker igennem i de her dage, fortæller Jan Kristoffersen, der er indehaver af Jan’s Lystfiskershop på Østerbro og har 40 års erfaring med fiskeriet på Øresund og samlet 72 målere på samvittigheden.

Har du fået lyst til at komme på Sundet, får du som medlem af Danmarks Sportsfiskerforbund 15% rabat i bådleje hos Maritimt Center Helsingør mod fremvisning af gyldigt medlemskort. Vær dog opmærksom på, at vejret kan være barskt på denne tid af året og at der ofte er meget trafik på de populære fiskepladser. Et godt alternativ er de mange turbåde, der sejler fra en række havne – fra København til Helsingør. Du kan finde mere information om turbådefiskeriet her.

Vær desuden opmærksom på den daglige fangstbegrænsning på 7 torsk pr. fisker pr. dag.