Hattrick ved Brede Å – Havørred, bækørred og pukkellaks

Pukkellaks 1.jpg

Fra Torben Hansen i Åbenrå, mangeårigt medlem i Brede Å Sportsfiskerforening, hvor han arbejder i vandplejeudvalget, har vi modtaget denne spændende beretning om en mere en vellykket fiskedag ved åen:

Sæsonens første havørred over målet

”Vel ankommet til Brede Å ved middagstid kunne det konstateres, at vandstanden var lav og vandet ganske klart, så optimismen var ikke den største. Men om ikke andet, kunne man da gå en tur på sightseeing langs åen. Inden længe gav det dog 2 korte rusk i spinneren og en fisk vendte i vandet. Pis...endelig et tilbud og så hang den ikke ved. Ærgrelsen varede dog ikke længe, idet det efter yderligere 40 meters fiskeri gav et kontant hug midt i åen. Men glæden varede dog kort. Uden nogen forklaring sprang linen og fisken strøg nedstrøms med spinneren i mundvigen. Øv, Øv endnu mere ærgrelse, men hvad1 Der var tilsyneladende hugvillige fisk i åen trods det klare vand. Altså på med en ny spinner. 10 minutter senere var der igen fast fisk, og denne gang blev fisken hængende. Det viste sig at være en fin, letfarvet havørred på 55 cm. Årets første havørred til mig over målet. Hvilken dag allerede med hele 3 hug efter blot en times fiskeri.

Men dagen skulle vise sig at blive endnu vildere...

Flot bækørred på næsten halvmeteren
For efter endnu et kvarters fiskeri var der igen bud efter spinneren – denne gang en flot bækørred på hele 49 cm, som huggede tæt under egen bred og røg i nettet efter få minutter. Hvilken fisk! Efter en hurtig afkrogning kunne fisken kunne svømme videre. Fantastisk med en bækørred i den størrelser, der er et resultat af de seneste års avlsarbejde i Brede Å .For små 7 år siden var bækørreden stort set forsvundet fra Brede Å, og der blev sjældent fanget bækørreder af vild afstamning. Men efter at vi i avlsarbejdet begyndte at fokusere på vigtigheden af at tage de små bækørredhanner på gydepladserne med under årets elfiskeri efter moderfisk, er vi helt klart begyndt at se resultatet. Der bliver nemlig nu jævnligt fanget fine bækørreder på den gode side af 30 cm i Brede Å. Og foreningens medlemmer er gode til at genudsætte dem igen, hvilket lover rigtig godt for fremtiden.

Sådan fortsatte resten af eftermiddagen med adskillige kontakter og yderligere en landet havørred på 52 cm, hvorefter stangen blev pakket i bilen. 

Første pukkellaks i Brede Å

I løbet ad eftermiddagen havde jeg holdt en kammerat orienteret, som sad til familiefisk. Al min fiskesnak blev åbenbart for meget for ham, så han tog til åen, hvor jeg slog et slag ned forbi ham til en snak. Kort efter lykkedes det ham at lande en rigtig fin havørred på 55 cm, hvorefter jeg gik længere opstrøms. 

Ved en af åens grusbanker sås en helt frisk gydegravning, hvilket jo var temmelig mærkeligt, idet laksefiskene normalt ikke gyder på nuværende tidspunkt. Det måtte være pukkellaks, som jo gyder i denne tid. Og der var jo  fanget pukkellaks i en række andre vestjyske vandløb, så det kunne næsten ikke være andet. 
Efter andet kast med spinneren over gydebanken var der fast fisk. Snart kom en pukkellaks kom til syne og efter en kort intens fight kunne Brede Ås første officielle pukkellaks landes på 53 cm og 1,4 kg. Et naturens mærkeligste væsener, nogen ville sige grim som ind i h... i gydedragt, men også fascinerende på sin helt egen måde. 

"En helt igennem forrygende dag ved Brede Å."

Havørred_3.jpg