Humbæk - fra oprenset kanal til ørredrigt vandløb

Publiceret den 05.09.2016 - 16:46

Hvordan får man fiskene tilbage i et vandløb, som  er lagt over i en kanal med årlige oprensninger? Det har vandplejen ANA eksperimenteret med i de sidste 8-9 år, og resultatet er over al forventning. Derfor inviterer Vandplejen ANA til fremvisning tirs. d. 27. september kl. 9.30-14.30 på Als.

Bestandsanalyserne fra Humbæk talte deres klare sprog: ingen fisk til trods for årlige udsætninger. Stor materialevandring, dybtgravet og udrettet profil samt oprensning og opgravning gjorde, at vandløbet var både blødbundet og med mange sumpplanter. Men i samarbejde med de lokale lodsejere har Vandplejen ANA forvandlet kanalen til et ørredrigt vandløb.

– Vi er nået frem til et vandløb med masser af selvproducerende ørreder. Undervejs har afvandingen været i fokus og er en meget vigtig faktor for det gode samarbejde med lodsejerne. Vedligeholdelsen foregår nu kun i sandfangene, og bækken har udviklet sig langt flottere end vi turde håbe på, forklarer Morten Ringive, formand i Vandplejen ANA.

– Vi fandt hurtigt ud af, at vi fiskere og landbruget har en fælles interesse, nemlig at vandet skal kunne løbe og at det derfor ikke nytter noget, at kanalen gror til i sumpplanter. I projektet har vi fundet en metode, hvor natur og afvanding begge tilgodeses, fortsætter Morten Ringive.

Resultatet og interessen for projektet har været så stor, at Vandplejen ANA i fællesskab med Sønderborg Kommune nu inviterer til fremvisningsdag, der både vil foregå ude ved bækken og i sportsfiskernes klubhus. Her kan du høre om Vandplejen ANAs erfaringer, de udfordringer der har været og hvordan de fik hele projektet til at køre. Derudover er der rig mulighed for at få svar på spørgsmål og forhåbentlig vidensdele med de fremmødte.

Både landbrug, kommuner og andre naturinteresserede kan deltage. Der er plads til 40 deltagere. Arrangørerne sørger for forplejning – både morgenmad og frokost.

Formand Morten Ringive fra Vandplejen ANA håber på at andre med interesse for vandløb og sportsfiskeri vil benytte sig af tilbuddet. Vil du have en forsmag på projektet, kan du nederst på siden se den lille film ”Humbæk fra stille flyende kanal til selvrensende ørredbæk”.

Fremvisning af projektet den 27/9 fra 9:30 til 14:30.

Der vil være bustransport til og fra bækken.

Tilmelding til:

Morten Ringive

Formand, Vandplejen ANA

post@vandplejen-ana.dk eller tlf. 40 63 71 54

Mødested Sportsfiskerforeningen Als' klubhus

Verdens Ende 14

6400 Sønderborg